Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1203038

Utjecaj nanoselena na enzime uključene u metabolizam glutationa u listovima špinata i rukole


Baotić, Krunoslav
Utjecaj nanoselena na enzime uključene u metabolizam glutationa u listovima špinata i rukole, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za Biologiju, OSIJEK


CROSBI ID: 1203038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj nanoselena na enzime uključene u metabolizam glutationa u listovima špinata i rukole
(INFLUENCE OF NANO-SELENIUM ON ENZYMES INVOLVED IN GLUTATHIONE METABOLISM IN SPINACH AND ARUGULA LEAVES)

Autori
Baotić, Krunoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za Biologiju

Mjesto
OSIJEK

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
25

Mentor
Štolfa Čamagajevac, Ivna

Neposredni voditelj
Vuković, Ana

Ključne riječi
selen, biofortifikacija, glutation-peroksidaza, glutation-reduktaza, glutation-S-transferaza
(selenium, biofortification, glutathione peroxidase, glutathione reductase, glutathione-S transferase)

Sažetak
U ovom istraživanju utvrđen je utjecaj biofortifikacije špinata i rukole pomoću dva oblika selena (nanoselen i selenat) na enzime uključene u metabolizam glutationa. Oba oblika selena primjenjena su u četiri različite koncentracije u rasponu od 40 do 320 µmol Se/m3. Primjena oba oblika selena nije uzrokovala povećanje aktivnosti glutation-peroksidaze kod špinata i rukole. Tretman nižim koncentracijama selenata uzrokovao je značajan porast aktivnosti enzima glutation-reduktaze i to samo kod rukole, dok je isti učinak izostao kod špinata. Tretman nanoselenom je kod špinata uzrokovao porast aktivnosti glutation-S-transferaze i to pri nižim koncentracijama, dok je kod rukole aktivnost GST smanjena pri višim koncentracijama nanoselena. Enzimi uključeni u metabolizam glutationa uslijed tretmana selenom pokazuju različit odgovor koji ovisi o samom kemijskom obliku selena i njegovoj koncentraciji, a isto tako taj odgovor ovisi i o karakteristikama biljne vrste koja se tretira. Dobiveni rezultati predstavljaju dobru osnovu za daljnja istraživanja mehanizma antioksidativnog odgovora biljaka na tretman selenom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Profili:

Avatar Url Ana Vuković (mentor)

Avatar Url Ivna Štolfa Čamagajevac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Baotić, Krunoslav
Utjecaj nanoselena na enzime uključene u metabolizam glutationa u listovima špinata i rukole, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za Biologiju, OSIJEK
Baotić, K. (2020) 'Utjecaj nanoselena na enzime uključene u metabolizam glutationa u listovima špinata i rukole', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za Biologiju, OSIJEK.
@phdthesis{phdthesis, author = {Baoti\'{c}, Krunoslav}, year = {2020}, pages = {25}, keywords = {selen, biofortifikacija, glutation-peroksidaza, glutation-reduktaza, glutation-S-transferaza}, title = {Utjecaj nanoselena na enzime uklju\v{c}ene u metabolizam glutationa u listovima \v{s}pinata i rukole}, keyword = {selen, biofortifikacija, glutation-peroksidaza, glutation-reduktaza, glutation-S-transferaza}, publisherplace = {OSIJEK} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Baoti\'{c}, Krunoslav}, year = {2020}, pages = {25}, keywords = {selenium, biofortification, glutathione peroxidase, glutathione reductase, glutathione-S transferase}, title = {INFLUENCE OF NANO-SELENIUM ON ENZYMES INVOLVED IN GLUTATHIONE METABOLISM IN SPINACH AND ARUGULA LEAVES}, keyword = {selenium, biofortification, glutathione peroxidase, glutathione reductase, glutathione-S transferase}, publisherplace = {OSIJEK} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font