Pregled bibliografske jedinice broj: 1203038
Utjecaj nanoselena na enzime uključene u metabolizam glutationa u listovima špinata i rukole
Utjecaj nanoselena na enzime uključene u metabolizam glutationa u listovima špinata i rukole, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za Biologiju, OSIJEK
CROSBI ID: 1203038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj nanoselena na enzime uključene u metabolizam
glutationa u listovima špinata i rukole
(INFLUENCE OF NANO-SELENIUM ON ENZYMES INVOLVED IN
GLUTATHIONE METABOLISM IN SPINACH AND ARUGULA LEAVES)
Autori
Baotić, Krunoslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za Biologiju
Mjesto
OSIJEK
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
25
Mentor
Štolfa Čamagajevac, Ivna
Neposredni voditelj
Vuković, Ana
Ključne riječi
selen, biofortifikacija, glutation-peroksidaza, glutation-reduktaza, glutation-S-transferaza
(selenium, biofortification, glutathione peroxidase, glutathione reductase, glutathione-S transferase)
Sažetak
U ovom istraživanju utvrđen je utjecaj biofortifikacije špinata i rukole pomoću dva oblika selena (nanoselen i selenat) na enzime uključene u metabolizam glutationa. Oba oblika selena primjenjena su u četiri različite koncentracije u rasponu od 40 do 320 µmol Se/m3. Primjena oba oblika selena nije uzrokovala povećanje aktivnosti glutation-peroksidaze kod špinata i rukole. Tretman nižim koncentracijama selenata uzrokovao je značajan porast aktivnosti enzima glutation-reduktaze i to samo kod rukole, dok je isti učinak izostao kod špinata. Tretman nanoselenom je kod špinata uzrokovao porast aktivnosti glutation-S-transferaze i to pri nižim koncentracijama, dok je kod rukole aktivnost GST smanjena pri višim koncentracijama nanoselena. Enzimi uključeni u metabolizam glutationa uslijed tretmana selenom pokazuju različit odgovor koji ovisi o samom kemijskom obliku selena i njegovoj koncentraciji, a isto tako taj odgovor ovisi i o karakteristikama biljne vrste koja se tretira. Dobiveni rezultati predstavljaju dobru osnovu za daljnja istraživanja mehanizma antioksidativnog odgovora biljaka na tretman selenom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju