Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1203033

Utjecaj unosa nutrijenata i određenih skupina namirnica na mineralnu gustoću kostiju u žena starije dobi


Mimica, Bruna
Utjecaj unosa nutrijenata i određenih skupina namirnica na mineralnu gustoću kostiju u žena starije dobi, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1203033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj unosa nutrijenata i određenih skupina namirnica na mineralnu gustoću kostiju u žena starije dobi
(The influence of nutrients and certain food groups intake on bone mineral density in elderly women)

Autori
Mimica, Bruna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
31.05

Godina
2022

Stranica
56

Mentor
Keser, Irena

Ključne riječi
žene starije dobi, mineralna gustoća kostiju, nutrijenti, skupine namirnica
(elderly women, bone mineral density, nutrients, food groups)

Sažetak
Porastom dobi dolazi do smanjenja mišićne i koštane mase, što može dovesti do razvoja osteoporoze, a žene u postmenopauzi su pod posebnim rizikom. S obzirom da je prehrana važan čimbenik povezan sa zdravljem kostiju, cilj ovog rada bio je utvrditi postoji li povezanost unosa nutrijenata i promatranih skupina namirnica s mineralnom gustoćom kosti (BMD) u žena starije dobi. U istraživanju je sudjelovalo 49 ispitanica prosječne dobi 74, 1 ± 6, 3 godina. Unos nutrijenata i određenih skupina namirnica procijenjen je metodom 24-h prisjećanja unosa hrane i pića, a BMD kralježnice, vrata femura i cijelog kuka je utvrđen denzitometrijom. Utvrđena je statistički značajna pozitivna korelacija između unosa proteina i BMD-a kralježnice (r=0, 32 ; p<0, 05) te unosa vitamina D i BMD-a na svim mjerenim mjestima (r=0, 29-0, 42 ; p<0, 05). Od mliječnih proizvoda jedino je unos polutvrdog sira statistički značajno pozitivno korelirao s BMD-om vrata femura (r=0, 33 ; p<0, 05). Adekvatan unos nutrijenata važnih za zdravlje kostiju i pojedinih namirnica i skupina namirnica može biti optimalna intervencija za sprječavanje gubitka BMD-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Keser (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mimica, Bruna
Utjecaj unosa nutrijenata i određenih skupina namirnica na mineralnu gustoću kostiju u žena starije dobi, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb
Mimica, B. (2022) 'Utjecaj unosa nutrijenata i određenih skupina namirnica na mineralnu gustoću kostiju u žena starije dobi', diplomski rad, diplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mimica, Bruna}, year = {2022}, pages = {56}, keywords = {\v{z}ene starije dobi, mineralna gusto\'{c}a kostiju, nutrijenti, skupine namirnica}, title = {Utjecaj unosa nutrijenata i odre\djenih skupina namirnica na mineralnu gusto\'{c}u kostiju u \v{z}ena starije dobi}, keyword = {\v{z}ene starije dobi, mineralna gusto\'{c}a kostiju, nutrijenti, skupine namirnica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mimica, Bruna}, year = {2022}, pages = {56}, keywords = {elderly women, bone mineral density, nutrients, food groups}, title = {The influence of nutrients and certain food groups intake on bone mineral density in elderly women}, keyword = {elderly women, bone mineral density, nutrients, food groups}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font