Pregled bibliografske jedinice broj: 1203033
Utjecaj unosa nutrijenata i određenih skupina namirnica na mineralnu gustoću kostiju u žena starije dobi
Utjecaj unosa nutrijenata i određenih skupina namirnica na mineralnu gustoću kostiju u žena starije dobi, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1203033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj unosa nutrijenata i određenih skupina
namirnica na mineralnu gustoću kostiju u žena
starije dobi
(The influence of nutrients and certain food groups
intake on bone mineral density in elderly women)
Autori
Mimica, Bruna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
31.05
Godina
2022
Stranica
56
Mentor
Keser, Irena
Ključne riječi
žene starije dobi, mineralna gustoća kostiju, nutrijenti, skupine namirnica
(elderly women, bone mineral density, nutrients, food groups)
Sažetak
Porastom dobi dolazi do smanjenja mišićne i koštane mase, što može dovesti do razvoja osteoporoze, a žene u postmenopauzi su pod posebnim rizikom. S obzirom da je prehrana važan čimbenik povezan sa zdravljem kostiju, cilj ovog rada bio je utvrditi postoji li povezanost unosa nutrijenata i promatranih skupina namirnica s mineralnom gustoćom kosti (BMD) u žena starije dobi. U istraživanju je sudjelovalo 49 ispitanica prosječne dobi 74, 1 ± 6, 3 godina. Unos nutrijenata i određenih skupina namirnica procijenjen je metodom 24-h prisjećanja unosa hrane i pića, a BMD kralježnice, vrata femura i cijelog kuka je utvrđen denzitometrijom. Utvrđena je statistički značajna pozitivna korelacija između unosa proteina i BMD-a kralježnice (r=0, 32 ; p<0, 05) te unosa vitamina D i BMD-a na svim mjerenim mjestima (r=0, 29-0, 42 ; p<0, 05). Od mliječnih proizvoda jedino je unos polutvrdog sira statistički značajno pozitivno korelirao s BMD-om vrata femura (r=0, 33 ; p<0, 05). Adekvatan unos nutrijenata važnih za zdravlje kostiju i pojedinih namirnica i skupina namirnica može biti optimalna intervencija za sprječavanje gubitka BMD-a.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam