Pregled bibliografske jedinice broj: 1203029
Učinak selena na glioksalazni sustav kod pšenice (Triticum aestivum)
Učinak selena na glioksalazni sustav kod pšenice (Triticum aestivum), 2020., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za Biologiju, Osijek
CROSBI ID: 1203029 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak selena na glioksalazni sustav kod pšenice
(Triticum aestivum)
(THE EFFECT OF SELENIUM ON THE GLYOXALASE SYSTEM IN
WHEAT (Triticum aestivum))
Autori
Petrović, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za Biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
29
Mentor
Štolfa Čamagajevac, Ivna
Neposredni voditelj
Vuković, Ana
Ključne riječi
selenat, selenit, Triticum aestivum, glioksalaza I
(selenate, selenite, Triticum aestivum, glyoxalase I)
Sažetak
Selen (Se) je nutrijent s dvojakom prirodom djelovanja na biljke: pri niskim koncentracijama ponaša se kao antioksidans, pospješuje njihovu prilagodbu i otpornost na abiotički stres, dok pri prekomjernim kocentracijama djeluje kao prooksidans. Glioksalazni sustav jedan je od mehanizama zaduženih za detoksifikaciju reaktivnih kisikovih vrsta i karbonilnih spojeva čiji je nastanak induciran između ostalog i visokim koncentracijama Se. S ciljem istraživanja aktivnosti glioksalaze I (GLO1) u odgovoru na oksidativni stres, sjeme pšenice (Triticum aestivum) tretirano je s pet različitih koncentracija dvaju oblika Se (otopine selenita i selenata). U izdancima pšenice došlo je do porasta aktivnosti enzima GLO1 samo pri najvišim koncentracijama selenita i selenata (50 µM), dok je u korijenu jedino najviša koncentracija selenita izazvala povišenu aktivnost GLO1 enzima. Utjecaj Se na aktivnost GLO1 ovisi o primijenjenoj koncentraciji, kemijskom obliku Se te vrsti biljnog organa koji je tretiran.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija