Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1202570

Sortna specifičnost agronomske biofortifikacije soje selenom


Perić, Katarina; Sudarić, Aleksandra; Nemet, Franjo; Jović, Jurica; Zebec, Vladimir; Iljkić, Dario; Galić, Lucija; Varga, Ivana; Kerovec, Darko; Lončarić, Zdenko
Sortna specifičnost agronomske biofortifikacije soje selenom // Zbornik sažetaka 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 59-60 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1202570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sortna specifičnost agronomske biofortifikacije soje selenom
(Soybean cultivars in biofortification with selenium)

Autori
Perić, Katarina ; Sudarić, Aleksandra ; Nemet, Franjo ; Jović, Jurica ; Zebec, Vladimir ; Iljkić, Dario ; Galić, Lucija ; Varga, Ivana ; Kerovec, Darko ; Lončarić, Zdenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 59-60

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
soja ; biofortifi kacija ; selen ; natrijev selenat ; folijarna aplikacija ; zrno
(soybean ; biofortification ; selenium ; sodium selenate ; foliar application ; grain)

Sažetak
Koncentracija selena (Se) u usjevima odraz je koncentracije i bioraspoloživosti Se u tlu. Koncentracija Se u biljkama za hranu i krmu vrlo je značajna za hranidbu životinja i prehranu ljudi, ali u mnogim zemljama diljem svijeta zabilježene su vrlo niske razine Se u žitaricama, voću i povrću što posljedično dovodi do pothranjenosti ljudi selenom. Agronomska biofortifikacija usjeva, uključujući i soju (Glycine max L.), može ublažiti pothranjenost Se, a na učinkovitost biofortifi kacije mogu značajno utjecati različite reakcije sorti soje na folijarnu aplikaciju selena. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi: 1) učinkovitost agronomske biofortifikacije soje (Glycine max L.) selenom, te 2) postojanje genetske varijabilnosti germplazme soje (sortne specifi čnosti) u akumulaciji selena u zrnu nakon folijarne primjene selena. Pokus sa 6 sorata soje postavljen je na lokaciji pokušališta Tenja u blizini Osijeka uz folijarnu aplikaciju 10, 20 ili 30 g ha-1 Se u obliku Na2SeO4 u fenofazi cvatnje.Biofortifikacija selenom rezultirala je prosječnim (prosjek za svih 6 sorata) povećanjem koncentracija Se u zrnu soje sa značajnim razlikama između svih tretmana, od kontrolnog tretmana (0, 061 mg kg-1) do svih tretmana s aplikacijom Se (0, 86 ; 1, 86 i 2, 55 mg kg-1). Pri tome nije bilo značajnih razlika između sorata prema prosječnim koncentracijama Se, iako je najmanja koncentracija utvrđena u zrnu sorte Lucija (1, 18), a najveće u zrnu sorata Toma (1, 42) i Ika (1, 46). Međutim, sorte su se razlikovale u reakcijama na folijarnu primjenu rastućih količina Se, na temelju čega ih možemo svrstati u 2 grupe. U prvoj su grupi sorte Sunce, Lucija i Sonja s vrlo značajnim porastom koncentracija nakon aplikacije najniže (10 g ha-1) i srednje doze selena (20 g ha- 1), ali bez značajnog daljnjeg povećanja nakon aplikacije najveće doze (30 g ha-1). Navedene su sorte pri srednjoj dozi imale veće koncentracije Se (1, 95- 2, 00 mg kg-1) od ostalih sorata, ali koncentracije nakon aplikacije najveće doze Se (2, 09-2, 37 mg kg-1) bile su niže nego kod druge grupe sorata. U drugoj su grupi sorte Ika, Korana i Toma sa značajnim povećanjem koncentracija Se nakon aplikacije svake od tri doza Se te su najveće koncentracije utvrđene nakon aplikacije najveće doze (2, 60-3, 03 mg kg-1). Dakle, biofortifikacija soje selenom je vrlo uspješna kod svih sorata, ali postoji sortna specifi čnost akumulacije Se u zrnu soje jer je kod polovice sorata značajno povećanje postignuto i nakon aplikacije najveće doze Se, a kod preostalih sorata samo nakon najmanje i srednje doze selena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
--KK.01.1.1.04.0052 - Inovativna proizvodnja organskih gnojiva i supstrata za uzgoj presadnica (INOPROFS) (Tišma, Marina; Lončarić, Zdenko; Velki, Mirna) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Perić, Katarina; Sudarić, Aleksandra; Nemet, Franjo; Jović, Jurica; Zebec, Vladimir; Iljkić, Dario; Galić, Lucija; Varga, Ivana; Kerovec, Darko; Lončarić, Zdenko
Sortna specifičnost agronomske biofortifikacije soje selenom // Zbornik sažetaka 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 59-60 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Perić, K., Sudarić, A., Nemet, F., Jović, J., Zebec, V., Iljkić, D., Galić, L., Varga, I., Kerovec, D. & Lončarić, Z. (2022) Sortna specifičnost agronomske biofortifikacije soje selenom. U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Peri\'{c}, Katarina and Sudari\'{c}, Aleksandra and Nemet, Franjo and Jovi\'{c}, Jurica and Zebec, Vladimir and Iljki\'{c}, Dario and Gali\'{c}, Lucija and Varga, Ivana and Kerovec, Darko and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko}, year = {2022}, pages = {59-60}, keywords = {soja, biofortifi kacija, selen, natrijev selenat, folijarna aplikacija, zrno}, title = {Sortna specifi\v{c}nost agronomske biofortifikacije soje selenom}, keyword = {soja, biofortifi kacija, selen, natrijev selenat, folijarna aplikacija, zrno}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Peri\'{c}, Katarina and Sudari\'{c}, Aleksandra and Nemet, Franjo and Jovi\'{c}, Jurica and Zebec, Vladimir and Iljki\'{c}, Dario and Gali\'{c}, Lucija and Varga, Ivana and Kerovec, Darko and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko}, year = {2022}, pages = {59-60}, keywords = {soybean, biofortification, selenium, sodium selenate, foliar application, grain}, title = {Soybean cultivars in biofortification with selenium}, keyword = {soybean, biofortification, selenium, sodium selenate, foliar application, grain}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font