Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1202164

Senzorna ocjena šunki turopoljskih svinja hranjenih žirom


Karolyi, Danijel; Jakopović, Valentina; Luković, Zoran; Škorput, Dubravko; Škrlep, Martin; Batorek-Lukač, Nina; Čandek-Potokar, Marjeta
Senzorna ocjena šunki turopoljskih svinja hranjenih žirom // Zbornik sažetaka 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 457-461 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1202164 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorna ocjena šunki turopoljskih svinja hranjenih žirom
(Sensory evaluation of hams from Turopolje pigs fed acorn)

Autori
Karolyi, Danijel ; Jakopović, Valentina ; Luković, Zoran ; Škorput, Dubravko ; Škrlep, Martin ; Batorek-Lukač, Nina ; Čandek-Potokar, Marjeta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 457-461

Skup
57. međunarodni i 17. hrvatski simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2020. - 24.06.2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
turopoljska svinja ; otvoreni uzgoj ; šunka ; žir ; senzorna analiza
(Turopolje pig ; outdoor farming ; dry-cured ham ; acorn ; sensory analysis)

Sažetak
Cilj rada bio je istražiti senzorna svojstva suhih šunki (n=26) turopoljskih svinja hranjenih s ili bez dodatka žira hrasta. Šunke su prerađene u kontroliranim uvjetima i uzorkovane s 15 mjeseci u području m.biceps femoris i okolnog tkiva. Senzornu ocjenu proveo je deveteročlani panel kvantitativnom deskriptivnom analizom 19 senzornih deskriptora na nestrukturiranoj skali intenziteta s dva krajnja ekstrema. U obradi podataka, za svaki je deskriptor korišten prosječni rezultat svih panelista i repeticija uzorka uz analizu varijance ponovljenih mjerenja. Svojstava presjeka (boja i intenzitet boje mišićnog tkiva), mirisa (tipičnost mirisa) i okusa (slatko) mišićnog dijela, ocjenjena su višom ocjenom kod običnih šunki. Pozitivan utjecaj prihrane svinja žirom nije utvrđen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-H2020-634476 - DIVERSITY OF LOCAL PIG BREEDS AND PRODUCTION SYSTEMS FOR HIGH QUALITY TRADITIONAL PRODUCTS AND SUSTAINABLE PORK CHAINS (TREASURE) (Kušec, Goran; Karolyi, Danijel, EK - H2020-SFS-2014-2) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Luković (autor)

Avatar Url Dubravko Škorput (autor)

Avatar Url Danijel Karolyi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel; Jakopović, Valentina; Luković, Zoran; Škorput, Dubravko; Škrlep, Martin; Batorek-Lukač, Nina; Čandek-Potokar, Marjeta
Senzorna ocjena šunki turopoljskih svinja hranjenih žirom // Zbornik sažetaka 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 457-461 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Karolyi, D., Jakopović, V., Luković, Z., Škorput, D., Škrlep, M., Batorek-Lukač, N. & Čandek-Potokar, M. (2022) Senzorna ocjena šunki turopoljskih svinja hranjenih žirom. U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and Jakopovi\'{c}, Valentina and Lukovi\'{c}, Zoran and \v{S}korput, Dubravko and \v{S}krlep, Martin and Batorek-Luka\v{c}, Nina and \v{C}andek-Potokar, Marjeta}, year = {2022}, pages = {457-461}, keywords = {turopoljska svinja, otvoreni uzgoj, \v{s}unka, \v{z}ir, senzorna analiza}, title = {Senzorna ocjena \v{s}unki turopoljskih svinja hranjenih \v{z}irom}, keyword = {turopoljska svinja, otvoreni uzgoj, \v{s}unka, \v{z}ir, senzorna analiza}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and Jakopovi\'{c}, Valentina and Lukovi\'{c}, Zoran and \v{S}korput, Dubravko and \v{S}krlep, Martin and Batorek-Luka\v{c}, Nina and \v{C}andek-Potokar, Marjeta}, year = {2022}, pages = {457-461}, keywords = {Turopolje pig, outdoor farming, dry-cured ham, acorn, sensory analysis}, title = {Sensory evaluation of hams from Turopolje pigs fed acorn}, keyword = {Turopolje pig, outdoor farming, dry-cured ham, acorn, sensory analysis}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font