Pregled bibliografske jedinice broj: 1202164
Senzorna ocjena šunki turopoljskih svinja hranjenih žirom
Senzorna ocjena šunki turopoljskih svinja hranjenih žirom // Zbornik sažetaka 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 457-461 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1202164 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorna ocjena šunki turopoljskih svinja hranjenih
žirom
(Sensory evaluation of hams from Turopolje pigs fed
acorn)
Autori
Karolyi, Danijel ; Jakopović, Valentina ; Luković, Zoran ; Škorput, Dubravko ; Škrlep, Martin ; Batorek-Lukač, Nina ; Čandek-Potokar, Marjeta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 457-461
Skup
57. međunarodni i 17. hrvatski simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2020. - 24.06.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
turopoljska svinja ; otvoreni uzgoj ; šunka ; žir ; senzorna analiza
(Turopolje pig ; outdoor farming ; dry-cured ham ; acorn ; sensory analysis)
Sažetak
Cilj rada bio je istražiti senzorna svojstva suhih šunki (n=26) turopoljskih svinja hranjenih s ili bez dodatka žira hrasta. Šunke su prerađene u kontroliranim uvjetima i uzorkovane s 15 mjeseci u području m.biceps femoris i okolnog tkiva. Senzornu ocjenu proveo je deveteročlani panel kvantitativnom deskriptivnom analizom 19 senzornih deskriptora na nestrukturiranoj skali intenziteta s dva krajnja ekstrema. U obradi podataka, za svaki je deskriptor korišten prosječni rezultat svih panelista i repeticija uzorka uz analizu varijance ponovljenih mjerenja. Svojstava presjeka (boja i intenzitet boje mišićnog tkiva), mirisa (tipičnost mirisa) i okusa (slatko) mišićnog dijela, ocjenjena su višom ocjenom kod običnih šunki. Pozitivan utjecaj prihrane svinja žirom nije utvrđen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-H2020-634476 - DIVERSITY OF LOCAL PIG BREEDS AND PRODUCTION SYSTEMS FOR HIGH QUALITY TRADITIONAL PRODUCTS AND SUSTAINABLE PORK CHAINS (TREASURE) (Kušec, Goran; Karolyi, Danijel, EK - H2020-SFS-2014-2) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb