Pregled bibliografske jedinice broj: 1202108
Stadij i redoslijed laktacije kao čimbenici odlika mliječnosti alpina koza u intenzivnom sustavu uzgoja
Stadij i redoslijed laktacije kao čimbenici odlika mliječnosti alpina koza u intenzivnom sustavu uzgoja // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, Zbornik radova / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek, 2022. str. 411-415 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1202108 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stadij i redoslijed laktacije kao čimbenici odlika
mliječnosti alpina koza u intenzivnom sustavu uzgoja
(Stage of lactation and parity as factors of some
milk characteristics of Alpine goats in an
intensive production system)
Autori
Bendelja Ljoljić, Darija ; Vnučec, Ivan ; Mašek, Tomislav ; Prpić, Zvonimir ; Antunac, Neven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, Zbornik radova
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek, 2022, 411-415
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kozje mlijeko, laktacija, dnevna količina mlijeka, kemijski sastav mlijeka
(goat milk, lactation, daily milk yield, chemical composition of milk)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj stadija i redoslijeda laktacije na proizvodnju i kemijski sastav mlijeka alpina koza u intenzivnom sustavu uzgoja. Utvrđen je značajan utjecaj (p<0, 001) stadija laktacije na prosječnu dnevnu količinu mlijeka (DKM) i na analizirane pokazatelje kemijskog sastava mlijeka. Gotovo identičnu DKM koze su proizvele u ranom i srednjem stadiju (3, 73 i 3, 75 kg), a značajno nižu (2, 67 kg) u kasnom stadiju laktacije kada je utvrđen najviši udio mliječne masti (Mm), proteina i suhe tvari bez masti (Sbm). Istraživanjem je utvrđen značajan utjecaj (p<0, 001) redoslijeda laktacije na DKM, udio Mm, laktoze i Sbm. Koze su u 4. laktaciji proizvele najvišu DKM s najnižim udjelom Mm vjerojatno uslijed faktora razrijeđenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Profili:
Neven Antunac
(autor)
Ivan Vnučec
(autor)
Darija Bendelja Ljoljić
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)
Tomislav Mašek
(autor)