Pregled bibliografske jedinice broj: 1202087
Fizikalno-kemijska svojstva meda od žljezdastog nedirka (Impatiens glandulifera Royle)
Fizikalno-kemijska svojstva meda od žljezdastog nedirka (Impatiens glandulifera Royle) // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma : zbornik radova = 57th Croatian & 17th International Symposium on Agriculture : Proceedings
Vodice, Hrvatska, 2022. str. 378-382 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1202087 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva meda od žljezdastog
nedirka (Impatiens glandulifera Royle)
(Physico-chemical properties of Himalayan balsam
honey (Impatiens glandulifera Royle))
Autori
Prđun, Saša ; Svečnjak, Lidija ; Bubalo, Dragan ; Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana ; Bilić Rajs, Blanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma : zbornik radova = 57th Croatian & 17th International Symposium on Agriculture : Proceedings
/ - , 2022, 378-382
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
med ; žljezdasti nedirak ; fizikalno-kemijska svojstva
(honey ; Himalayan balsam ; physico-chemical properties)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je odrediti fizikalno-kemijska svojstva meda od žljezdastog nedirka (Impatiens glandulifera Royle). Istraživanje je provedeno na pet uzoraka meda prikupljenog 2020. godine s područja Međimurske županije. Prosječna vrijednost električne provodnosti iznosila je 0, 34 mS/cm, HMF-a 15, 37 mg/kg, vrijednost dijastaze 40, 38 DN, a ph 4, 11. Na osnovu boje ovaj med pripada u skupinu svjetlijih vrsta (ekstra svjetlo jantarna) s 41, 0 mm Pfunda. Ovo preliminarno istraživanje prikazuje vrijednosti odabranih fizikalno- kemijskih parametera meda od žljezdastog nedirka, međutim potrebna su daljnja istraživanja koristeći suvremene analitičke metode kako bi se dobio potpuni fizikalno-kemijski profil ove vrste meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Lidija Svečnjak
(autor)
Blanka Bilić Rajs
(autor)
Ivana Flanjak
(autor)
Saša Prđun
(autor)
Ljiljana Primorac
(autor)
Dragan Bubalo
(autor)