Pregled bibliografske jedinice broj: 1201499
Standardizirani ekstrakt đumbira (Zingiber officinale) kao dodatak hrani za tovne piliće
Standardizirani ekstrakt đumbira (Zingiber officinale) kao dodatak hrani za tovne piliće // Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 116-117 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1201499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Standardizirani ekstrakt đumbira (Zingiber officinale) kao dodatak hrani za tovne piliće
(Standardised ginger extract (Zingiber officinale) as a feed additive for broiler chickens)
Autori
Đurić Jarić, Martina ; Brozić, Diana ; Gottstein, Željko ; Vince, Silvijo ; Hohšteter, Marko ; Valpotić, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2022, 116-117
Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
standardizirani ekstrakt đumbira, tovni pilići, performanse, zdravstveno stanje
(standardized ginger extract, broiler chickens, performance, health status)
Sažetak
Proizvodnja tovnih pilića, ima određene prednosti pred drugim izvorima animalnih bjelančevina poput svinjetine i govedine. Pileće meso se već sada najviše konzumira u svijetu a taj trend će se samo pojačavati. Za tov pilića potreban je značajno manji utrošak krmiva po jedinici prirasta u odnosu na proizvodnju svinja i goveda a proizvodni gubici su zanemarivi što povećava profitabilnost i održivost proizvodnje. Proizvođači su se dugo oslanjali na antibiotike za održavanje zdravstvenog stanja i proizvodnosti, međutim, učestala uporaba je s vremenom postala neodrživa zbog bakterijske rezistencije, rezidua u mesu i promjenom prirodne mikropopulacije crijeva. Posljednjih godina mnoge zemlje nastoje minimizirati ili zabraniti uporabu antibiotika te se okreću upotrebi prirodnih promotora rasta i zdravlja. Rizom biljke đumbira (Zingiber officinale) se od davnina koristi kao začin i medicinski proizvod za određene bolesti u tradicionalnoj medicini nekih zemalja. Rizom đumbira sadrži brojne spojeve (gingeroli, shogaoli, gingerdioli i gingerdioni) koji imaju biološku aktivnost poput antioksidacijskog, antimikrobnog i farmakološkog učinka. Dosadašnja istraživanja o učinkovitosti đumbira kao nutritivnog dodatka za perad variraju ali postoje indikacije da ima pozitivan učinak na proizvodne performanse, probavu i imunost, pojedine biokemijske parametre i oksidativni status. Razlog velike varijabilnosti u učinkovitosti đumbira kao nutritivnog dodatka za perad su velike razlike u sastavu korištenih preparata, načinu i dužini primjene te doziranju. Naše istraživanje koristilo je standardizirani ekstrakt đumbira koji predstavlja kemijski definiran preparat farmakološke kvalitete sa jasno određenom koncentracijom aktivnih tvari čija bi primjena u istraživanjima na peradi mogla dati odgovore na pitanja o djelotvornosti đumbira na modelu tovnih pilića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Željko Gottstein
(autor)
Hrvoje Valpotić
(autor)
Marko Hohšteter
(autor)
Diana Brozić
(autor)
Silvijo Vince
(autor)