Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1201293

Prehrambene navike srednjoškolaca prije i za vrijeme lockdowna


Kokot, Karmen; Kenjerić, Daniela
Prehrambene navike srednjoškolaca prije i za vrijeme lockdowna // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 20-20 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1201293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambene navike srednjoškolaca prije i za vrijeme lockdowna
(Dietary habits of secondary school students before and during lockdown)

Autori
Kokot, Karmen ; Kenjerić, Daniela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 20-20

ISBN
978-953-7005-79-5

Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
prehrambene navike, srednjoškolci, lockdown
(dietary habits, high school students, lockdown)

Sažetak
Podložnost različitim utjecajima društva i okoline najizraženija je u doba adolescencije. Kako je utjecaj vršnjaka u ovom razdoblju života značajan i za prehrambene navike, cilj istraživanja bio je ispitati da li je fizičkom izoliranošću od vršnjaka i prelaskom na online nastavu, za vrijeme prvog lockdowna došlo do promjena prehrambenih navika srednjoškolaca. U istraživanju je sudjelovalo 1005 ispitanika, 288 mladića i 717 djevojaka, s područja cijele Hrvatske. Prosječna dob ispitanika je 16, 7 godina. Istraživanje je provedeno od travnja do lipnja 2020., ispunjavanjem online upitnika, objavljenog kao dio nastavnog materijala na službenim stranicama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Rezultati su pokazali da 49 % ispitanika smatra da ima iste prehrambene navike kao i prije lockdowna. 30 % smatra da ima bolje prehrambene navike, nego prije. 55 % ispitanika navelo je da ima doručak uvijek, dok je prije lockdowna redoviti doručak imalo 43 % ispitanika. 73 % ispitanika procijenilo je da manje konzumira grickalice u odnosu na prije. Većina ispitanika navela je da manje konzumira hranu u večernjim satima. Najviše ispitanika (37 %) nije promijenilo učestalost tjelesne aktivnosti. Sveukupno gledano, prehrambene navike srednjoškolaca za vrijeme lockdowna nešto su bolje nego prije, naročito po pitanju učestalosti konzumacije doručka i grickalica, što se može povezati s više slobodnog vremena i slabijeg utjecaja vršnjaka za vrijeme izoliranosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.ptfos.unios.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kokot, Karmen; Kenjerić, Daniela
Prehrambene navike srednjoškolaca prije i za vrijeme lockdowna // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 20-20 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kokot, K. & Kenjerić, D. (2021) Prehrambene navike srednjoškolaca prije i za vrijeme lockdowna. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH.
@article{article, author = {Kokot, Karmen and Kenjeri\'{c}, Daniela}, year = {2021}, pages = {20-20}, keywords = {prehrambene navike, srednjo\v{s}kolci, lockdown}, isbn = {978-953-7005-79-5}, title = {Prehrambene navike srednjo\v{s}kolaca prije i za vrijeme lockdowna}, keyword = {prehrambene navike, srednjo\v{s}kolci, lockdown}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kokot, Karmen and Kenjeri\'{c}, Daniela}, year = {2021}, pages = {20-20}, keywords = {dietary habits, high school students, lockdown}, isbn = {978-953-7005-79-5}, title = {Dietary habits of secondary school students before and during lockdown}, keyword = {dietary habits, high school students, lockdown}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font