Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1200048

Probiotička karakterizacija bakterija mliječne kiseline izoliranih iz stolice dojenčeta


Vodjerek, Mia
Probiotička karakterizacija bakterija mliječne kiseline izoliranih iz stolice dojenčeta, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1200048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probiotička karakterizacija bakterija mliječne kiseline izoliranih iz stolice dojenčeta
(Probiotic characterization of lactic acid bacteria isolated from infant feces)

Autori
Vodjerek, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2021

Stranica
41

Mentor
Frece, Jadranka

Neposredni voditelj
Kostelac, Deni

Ključne riječi
probiotici, probiotička karaterizacija, stolica dojenčeta, liofilizacija, Lactobacillus
(probiotics, probiotic characterization, infant, lyophilization, Lactobacillus)

Sažetak
Mikrobiološka raznolikost crijevne mikrobiote omogućava odvijanje ključnih metaboličkih procesa, ravnotežu imunosnog sustava, otpor patogenim mirkoorganizmima te mnoge druge korisne učinke. Ako je mikrobna ravnoteža narušena može doći do razvoja bolesti i mnogih zdravstvenih poremećaja. Način života, prehrana, stres, lijekovi i mnogi drugi čimbenici imaju direktan utjecaj na navedenu ravnotežu. Dokazano je da probiotički preparati mogu povoljno djelovati na narušenu crijevnu mikrobiotu, uspostavljajući ravnotežu, inhibirajući patogene mikroorganizme, potičući imunosni sustav te ispoljavajući mnoge druge korisne učinke. Korišteni probiotici moraju zadovoljiti niz kriterija kako bi se osiguralo željeno djelovanje na ciljanom mjestu u domaćinu i otklonili mogući negativni utjecaji. Kako bi se navedeno osiguralo, provodi se probiotička karakterizacija s ciljem isptivanja probiotičkih kandidata na niz kriterija te procjena njihove uspješnosti i konačno probiotičkog potencijala. Stolica dojenčeta smatra se dobrim izvorom potencijalnih probiotika jer su mnoga istraživanja pokazala kako je to mjesto kvalitetnih probiotičkih sojeva koji su dokazali svoje korisne učinke na zdravlje. U ovom radu, provedena je probiotička karakterizacija deset izolata bakterija mliječne kiseline iz stolice dojenčeta. Odabran je najbolji soj, Lactobacillus plantarum B12, koji je pokazao visoko preživljenje u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog sustava, antimikrobnu aktivnost i koagregaciju s patogenima, antioksidativnu aktivnost i hidrofobnost stanične površine. L. plantarum B12 zadovoljio je sve sigurnosne kriterije te je liofiliziran s 96 % uspješnosti te se kao takav može uključiti u probiotičke proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Deni Kostelac (mentor)

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vodjerek, Mia
Probiotička karakterizacija bakterija mliječne kiseline izoliranih iz stolice dojenčeta, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vodjerek, M. (2021) 'Probiotička karakterizacija bakterija mliječne kiseline izoliranih iz stolice dojenčeta', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vodjerek, Mia}, year = {2021}, pages = {41}, keywords = {probiotici, probioti\v{c}ka karaterizacija, stolica dojen\v{c}eta, liofilizacija, Lactobacillus}, title = {Probioti\v{c}ka karakterizacija bakterija mlije\v{c}ne kiseline izoliranih iz stolice dojen\v{c}eta}, keyword = {probiotici, probioti\v{c}ka karaterizacija, stolica dojen\v{c}eta, liofilizacija, Lactobacillus}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vodjerek, Mia}, year = {2021}, pages = {41}, keywords = {probiotics, probiotic characterization, infant, lyophilization, Lactobacillus}, title = {Probiotic characterization of lactic acid bacteria isolated from infant feces}, keyword = {probiotics, probiotic characterization, infant, lyophilization, Lactobacillus}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font