Pregled bibliografske jedinice broj: 1200032
Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima - rizik od kontaminacije, izloženost potrošača i preventivne mjere
Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima - rizik od kontaminacije, izloženost potrošača i preventivne mjere // 15. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
Opatija, Hrvatska, 2022. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)
CROSBI ID: 1200032 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim
proizvodima - rizik od kontaminacije, izloženost
potrošača i preventivne mjere
(Mycotoxins in Croatian traditional meat products -
risk of contamination, consumer exposure and
preventive measures)
Autori
Pleadin, Jelka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni
Skup
15. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 23.05.2022. - 25.05.2022
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
mikotoksini ; tradicionalni mesni proizvodi ; kontaminacija ; izloženost potrošača ; prevencija
(mycotoxins ; traditional meat products ; contamination ; consumer exposure ; prevention)
Sažetak
Među mesnim proizvodima, tradicionalni mesni proizvodi (TMP) zbog česte nestandardizirane proizvodnje predstavljaju najveći potencijalni izvor kontaminacije mikotoksinima. Ova proizvodnja uključuje različite tehnološke postupke proizvodnje te široku varijabilnost parametara kao što su temperatura i vlaga. Općenito, postoji veliki utjecaj okolišnih čimbenika na pojavnost plijesni i mikotoksina, a uvjeti proizvodnje u kućanstvima odnosno obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima su često nekontrolirani. TMP se proizvode u klimatski različitim regijama Hrvatske, od kontinentalnog, primorskog i planinskog dijela Hrvatske te su među njima mnogi proizvodi i zaštićeni. Kontaminacija TMP mikotoksinima varira po regijama proizvodnje odnosno regionalnim vremenskim uvjetima. Područja s umjerenom klimom pogodnija su za rast Penicillium vrsta, a sa izrazito toplom i vrlo suhom klimom za Aspergillus vrste. Trajni suhomesnati proizvodi imaju više izolata plijesni u odnosu na trajne kobasice kao posljedica dužeg postupka zrenja, ali su kobasice više od njih kontaminirane mikotoksinima. Određene su najveće koncentracije ciklopiazonične kiseline, dok je sa okratoksinom A kontaminiran najveći udio uzoraka. U uzorcima u kojima plijesan koja je potencijalni producent mikotoksina nije identificirana, prisutnost se može dovesti u vezu s kontaminiranim začinima ili carry-over efektom. Izloženosti potrošača mikotoksinima (okratoksinu A, sterigmatocistinu i ciklopiazoničnoj kiselini) najviše doprinosi konzumacija trajnih kobasica (50 - 60 %). Zbog sve povoljnijih klimatskih uvjeta za rast Aspergillus flavus u Europi u narednom razdoblju postoji povećan rizik od kontaminacije visokotoksičnim aflatoksinima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Jelka Pleadin
(autor)