Pregled bibliografske jedinice broj: 1199373
Sinergistički učinak galne kiseline, taninske kiseline i timola na koncentraciju malondialdehida i sastav masnih kiselina tkiva tovnih pilića
Sinergistički učinak galne kiseline, taninske kiseline i timola na koncentraciju malondialdehida i sastav masnih kiselina tkiva tovnih pilića // Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 106-107 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1199373 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sinergistički učinak galne kiseline, taninske kiseline i timola na koncentraciju malondialdehida i sastav masnih kiselina tkiva tovnih pilića
(Synergistic effects of gallic acid, tannic acid, and thymol on the malondialdehyde concentration and the fatty acid profile of chicken broiler tissues)
Autori
Dolenec, Marko ; Kovač, Ana Marija ; Percan, Valentina ; Bošnjak, Krešimir ; Vranić, Marina ; Starčević, Kristina ; Mašek, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2022, 106-107
Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Fenoli, pilići
(Phenols, Chicken)
Sažetak
Dodatak fenolnih spojeva u hranu za životinje postaje sve interesantniji posljednjih godina. Zbog antioksidativnih svojstava, fenolni spojevi u hrani za životinje mogu biti zanimljiva hranidbena strategija za smanjenje oksidacije masnih kiselina u jestivim tkivima. Stoga je cilj našeg istraživanja bio istražiti moguće učinke fenolnih spojeva na profil masnih kiselina i oksidacijsku stabilnost tkiva tovnih pilića. Stotinu i dvadeset muških brojlera (soj Ross 308) raspoređeno je u četiri hranidbena tretmana: kontrola, laneno ulje (2% lanenog ulja u hrani), fenoli (0, 5% galne kiseline, taninske kiselina i timola u omjeru 25:25:1) i fenoli + laneno ulje (0, 5% galne kiseline, taninske kiseline i timola u omjeru 25:25:1 i 2% lanenog ulja u hrani). Masne kiseline su analizirane plinskom kromatografijom s masenom detekcijom. Rezultati su obrađeni pomoću programa GraphPad Prism 8. ANOVA i post-hoc Tukey test primijenjeni su za utvrđivanje statističkih razlika između skupina. Razmatrane su značajne razlike pri p < 0, 05. Vrijednosti FRAP i DPPH pokazale su značajno poboljšanje antioksidativnih svojstava u mješavini fenola u usporedbi s pojedinačnim spojevima. Oksidativna stabilnost mjerena je koncentracijom malondialdehida u pilećem mesu koje je bilo zamrznuto šest mjeseci. Primjena fenolnog spoja također je promijenila profil masnih kiselina jestivih tkiva. Koncentracija linolenske kiseline bila je povećana u skupini s fenolnim spojevima i lanenim uljem u usporedbi sa skupinom koja je hranjena samo lanenim uljem. Primjena fenolnih spojeva značajno utječe na sadržaj linolenske masne kiseline i oksidativnu stabilnost jestivih tkiva pilića. Stoga bi opisana mješavina fenolnih spojeva mogla biti alternativa trenutno korištenim antioksidansima u hrani za životinje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Marija Kovač
(autor)
Marko Dolenec
(autor)
Kristina Starčević
(autor)
Tomislav Mašek
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)