Pregled bibliografske jedinice broj: 1198562
Utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih n-3 polinezasićenim masnim kiselinama (PUFA) na hsCRP i upalne citokine u serumu bolesnika s aterosklerotskom koronarnom bolešću
Utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih n-3 polinezasićenim masnim kiselinama (PUFA) na hsCRP i upalne citokine u serumu bolesnika s aterosklerotskom koronarnom bolešću // ZBORNIK SAŽETAKA 27. MEĐUNARODNOG SAVJETOVANJA KRMIVA 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 84-85 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1198562 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih n-3
polinezasićenim masnim kiselinama (PUFA) na hsCRP
i upalne citokine u serumu bolesnika s
aterosklerotskom koronarnom bolešću
(Effect of n-3 Polyunsaturated Fatty Acid (PUFA) -
Enriched Chicken Eggs Consumption on hsCRP And
Inflammatory Cytokines in Serum of Patients with
Atherosclerotic Coronary Artery Disease)
Autori
Mihaljević, Zrinka ; Stupin, Ana ; Mihalj, Martina ; Selthofer-Relatić, Kristina ; Kibel, Aleksandar ; Breškić Ćurić, Željka ; Lukinac, Anamarija ; Kolobarić, Nikolina ; Šušnjara, Petar ; Osmanagić, Mirna ; Drenjančević, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
ZBORNIK SAŽETAKA 27. MEĐUNARODNOG SAVJETOVANJA KRMIVA 2022
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2022, 84-85
Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
funkcionalna hrana ; arteroskleroza ; koronarna bolest ; n-3 PUFAs ; citokini ; upala
(functional food ; atherosclerosis ; coronary artery disease ; n-3 PUFAs ; cytokines ; inflammation)
Sažetak
Patogeneza ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti uključuje kroničnu upalu, visoki krvni tlak i povišene razine kolesterola u krvi. Upala povezana s aterosklerozom posredovana je složenim koktelom proupalnih citokina, kemokina, bioaktivnih lipida i adhezijskih molekula. Omega-6 (n-6) i omega-3 (n-3) polinezasićene masne kiseline (PUFA) su prekursori lipidnih medijatora, nazvanih eikozanoidi, koji igraju važnu ulogu u regulaciji upale. Eikozanoidi dobiveni iz n-6 PUFA (npr. arahidonske kiseline) imaju pro-upalno i imunoaktivno djelovanje, dok eikozanoidi dobiveni iz n-3 PUFA (npr. EPA i DHA) imaju protuupalna svojstva. Unos EPA i DHA (n-3 PUFA) hranom kroz konzumaciju masne ribe može smanjiti učestalost upalnih procesa kod mnogih kroničnih bolesti. Ova studija imala je za cilj odrediti serumske koncentracije proupalnih citokina IL-1α, IL-10, IL-6, MCP-1 i TNF-α u serumu kroničnih kardiovaskularnih bolesnika oba spola (nukupno = 19) prije i tri tjedana nakon konzumacije standardnih jaja (kontrolna skupina, n = 9) ili n- 3 PUFA obogaćenih kokošjih jaja (pokusna skupina, n = 10). Koncentracije spomenutih upalnih citokina određene su ProCarta Multiplex kitom na uređaju Luminex 200. Ispitanici su konzumirali tri kuhana jaja dnevno tijekom tri tjedna, ukupna količina n- 3 PUFA dnevno bila je 249 mg za kontrolnu skupinu, a za eksperimentalnu skupinu 1053 mg n-3 PUFA/dan. Rezultati su analizirani unutar grupe i između grupa korištenjem uparenog t-testa odnosno Wilcoxonovog testa i t-testa. Statistička značajnost postavljena je kao P <0, 05. Studiju je odobrilo Etičko povjerenstvo KBC-a Osijek, a svi pacijenti su potpisali informirani pristanak. Rezultati su pokazali značajno smanjen hsCRP nakon konzumacije jaja obogaćenih n-3 PUFA i da nema značajnih razlika u koncentracijama izmjerenih proupalnih citokina prije i nakon konzumacije jaja obogaćenih n-3 PUFA ili komercijalno dostupnih jaja. Međutim, došlo je do značajnog smanjenja relativne promjene (delta) IL-1α i hsCRP u eksperimentalnoj skupini u usporedbi s kontrolnom skupinom. Nadalje, koncentracija IL-1α pozitivno je korelirala s hsCRP u obje skupine. Ovi rezultati sugeriraju da konzumacija jaja obogaćenih n-3 PUFA smanjuje sklonost upali.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek
Profili:
Zrinka Mihaljević
(autor)
Ines Drenjančević
(autor)
Aleksandar Kibel
(autor)
Martina Mihalj
(autor)
Nikolina Bilić-Dujmušić
(autor)
Petar Šušnjara
(autor)
Ana Stupin
(autor)
Kristina Selthofer-Relatić
(autor)