Pregled bibliografske jedinice broj: 1197892
Čimbenici koji utječu na odabir hrane u odraslih na području grada Zagreba
Čimbenici koji utječu na odabir hrane u odraslih na području grada Zagreba, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1197892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici koji utječu na odabir hrane u odraslih na
području grada Zagreba
(Factor influencing food choice in adult subjects
from city of Zagreb)
Autori
Dizdarić, Dina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2021
Stranica
44
Mentor
Rumbak, Ivana
Neposredni voditelj
Ilić, Ana
Ključne riječi
Prehrambene navike ; Odabir hrane ; Motivacija ; Zdravstveni motivi ; Odrasle ososbe
(Eating habits ; Food choice ; Motivation ; Health motives ; Adults)
Sažetak
Odabir hrane nije uvjetovan samo fiziološkom potrebom već na njega utječu brojni motivi poput zdravstvenih, emocionalnih, društvenih, okolišnih, marketinških, komercijalnih, ali i ekonomičnost i dostupnost hrane. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti čimbenike koji utječu na odabir hrane u odraslih osoba na području grada Zagreba. Istraživanje je provedeno putem online validiranog upitnika i u njemu je sudjelovalo 675 ispitanika starijih od 18 godina. Prema rezultatima istraživanja najjači utjecaj na odabir hrane kod ispitanika imaju zdravstveni (> 0, 29 ± 0, 02), dok su kulturološki i socijalni motivi imali najmanji utjecaj na odabir (<-0, 23 ± 0, 04). Rezultati dobiveni ovim istraživanjem potvrdili su kompleksnost faktora koji određuju odabir hrane. Obzirom na sve promatrane parametre (spol, dob, razinu tjelesne aktivnosti, indeks tjelesne mase te prisutnost kroničnih bolesti, alergija/intolerancija, specifičnih načina prehrane i poremećaja u prehrani) utvrđene su statistički značajne razlike u motivima za odabir hrane ; najviše motiva razlikovalo se kada su ispitanici bili podijeljeni obzirom na spol, dob i poremećaje u prehrani, a najmanje obzirom na prisutnost kroničnih bolesti i specifičnih načina prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb