Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1197892

Čimbenici koji utječu na odabir hrane u odraslih na području grada Zagreba


Dizdarić, Dina
Čimbenici koji utječu na odabir hrane u odraslih na području grada Zagreba, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1197892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Čimbenici koji utječu na odabir hrane u odraslih na području grada Zagreba
(Factor influencing food choice in adult subjects from city of Zagreb)

Autori
Dizdarić, Dina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2021

Stranica
44

Mentor
Rumbak, Ivana

Neposredni voditelj
Ilić, Ana

Ključne riječi
Prehrambene navike ; Odabir hrane ; Motivacija ; Zdravstveni motivi ; Odrasle ososbe
(Eating habits ; Food choice ; Motivation ; Health motives ; Adults)

Sažetak
Odabir hrane nije uvjetovan samo fiziološkom potrebom već na njega utječu brojni motivi poput zdravstvenih, emocionalnih, društvenih, okolišnih, marketinških, komercijalnih, ali i ekonomičnost i dostupnost hrane. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti čimbenike koji utječu na odabir hrane u odraslih osoba na području grada Zagreba. Istraživanje je provedeno putem online validiranog upitnika i u njemu je sudjelovalo 675 ispitanika starijih od 18 godina. Prema rezultatima istraživanja najjači utjecaj na odabir hrane kod ispitanika imaju zdravstveni (> 0, 29 ± 0, 02), dok su kulturološki i socijalni motivi imali najmanji utjecaj na odabir (<-0, 23 ± 0, 04). Rezultati dobiveni ovim istraživanjem potvrdili su kompleksnost faktora koji određuju odabir hrane. Obzirom na sve promatrane parametre (spol, dob, razinu tjelesne aktivnosti, indeks tjelesne mase te prisutnost kroničnih bolesti, alergija/intolerancija, specifičnih načina prehrane i poremećaja u prehrani) utvrđene su statistički značajne razlike u motivima za odabir hrane ; najviše motiva razlikovalo se kada su ispitanici bili podijeljeni obzirom na spol, dob i poremećaje u prehrani, a najmanje obzirom na prisutnost kroničnih bolesti i specifičnih načina prehrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Ilić (mentor)

Avatar Url Ivana Rumbak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dizdarić, Dina
Čimbenici koji utječu na odabir hrane u odraslih na području grada Zagreba, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dizdarić, D. (2021) 'Čimbenici koji utječu na odabir hrane u odraslih na području grada Zagreba', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dizdari\'{c}, Dina}, year = {2021}, pages = {44}, keywords = {Prehrambene navike, Odabir hrane, Motivacija, Zdravstveni motivi, Odrasle ososbe}, title = {\v{C}imbenici koji utje\v{c}u na odabir hrane u odraslih na podru\v{c}ju grada Zagreba}, keyword = {Prehrambene navike, Odabir hrane, Motivacija, Zdravstveni motivi, Odrasle ososbe}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dizdari\'{c}, Dina}, year = {2021}, pages = {44}, keywords = {Eating habits, Food choice, Motivation, Health motives, Adults}, title = {Factor influencing food choice in adult subjects from city of Zagreb}, keyword = {Eating habits, Food choice, Motivation, Health motives, Adults}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font