Pregled bibliografske jedinice broj: 1196304
Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica (Raphanus sativus L.)
Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica (Raphanus sativus L.), 2021., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 1196304 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica
(Raphanus sativus L.)
(Antioxidant properties of radish (Raphanus sativus
L.) microgreens)
Autori
Piškor, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
47
Mentor
Mlinarić, Selma
Ključne riječi
mikrozelenje, LED svjetlost, skladištenje, polifenoli, antocijani
(microgreens, LED light, storage, polyphenolics, anthocyanins)
Sažetak
Mikrozelenje je mlado, nezrelo povrće koje sadrži veće koncentracije aktivnih spojeva u odnosu na zrelo povrće i sjemenke. Mikrozelenje iz porodice krstašica (Brassicaceae) dobar je izvor antioksidansa, fenolnih spojeva, askorbinske kiseline i karotenoida. Proizvodnja mikrozelenja ograničena je kratkim rokom trajanja zbog visokog omjera površine i volumena, visoke stopeespiracije i transpiracije kao i ubrzane senescencije. Istraživanje je provedeno na tri kultivara rotkvica (Raphanus sativus L): crvena rotkvica (CR), japanska bijela rotkva (D) i ružičasta rotkvica (CHR). Mikrozelenje je uzgajano u komorama s umjetnim ljubičastim i bijelim LED osvjetljenjem (45 umol m-2s-1) i kontroliranim uvjetima (24°C, fotoperioda 16/8 h). U radu ispitivan je utjecaj dva tipa svjetlosti i sedmodnevnog skladištenja (+4˚C) na fiziološki status tri kultivara mikrozelenja rotkvica mjerenjem ukupne antioksidativne aktivnosti, koncentracije ukupnih topljivih proteina i šećera, askorbinske kiseline, polifenola, antocijana te karotenoida i klorofila. Rezultati su pokazali djelotvorniji utjecaj ljubičastog LED osvjetljenju na uzgoja mikrozelenja rotkvica. Sedmodnevno skladištenje na niskoj temperaturi pokazalo se kao učinkovita je metoda očuvanja kvalitete i produženja roka trajanja odabranih kultivara mikrozelenja rotkvica budući da je antioksidativnu aktivnost bila dovoljna održi ravnotežu reaktivnih kisikovih vrsta u stanicama. Uzgoj mikrozelenja na bijelom LED osvjetljenju pokazao je stabilnije fiziološke reakcije u biljkama nakon skladištenja na niskoj temperaturi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
--3105-32-21 - Antioksidativna svojstva klijanaca i mikrozelenja (Mlinarić, Selma) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Selma Mlinarić (mentor)