Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1196304

Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica (Raphanus sativus L.)


Piškor, Antonija
Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica (Raphanus sativus L.), 2021., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek


CROSBI ID: 1196304 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica (Raphanus sativus L.)
(Antioxidant properties of radish (Raphanus sativus L.) microgreens)

Autori
Piškor, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2021

Stranica
47

Mentor
Mlinarić, Selma

Ključne riječi
mikrozelenje, LED svjetlost, skladištenje, polifenoli, antocijani
(microgreens, LED light, storage, polyphenolics, anthocyanins)

Sažetak
Mikrozelenje je mlado, nezrelo povrće koje sadrži veće koncentracije aktivnih spojeva u odnosu na zrelo povrće i sjemenke. Mikrozelenje iz porodice krstašica (Brassicaceae) dobar je izvor antioksidansa, fenolnih spojeva, askorbinske kiseline i karotenoida. Proizvodnja mikrozelenja ograničena je kratkim rokom trajanja zbog visokog omjera površine i volumena, visoke stopeespiracije i transpiracije kao i ubrzane senescencije. Istraživanje je provedeno na tri kultivara rotkvica (Raphanus sativus L): crvena rotkvica (CR), japanska bijela rotkva (D) i ružičasta rotkvica (CHR). Mikrozelenje je uzgajano u komorama s umjetnim ljubičastim i bijelim LED osvjetljenjem (45 umol m-2s-1) i kontroliranim uvjetima (24°C, fotoperioda 16/8 h). U radu ispitivan je utjecaj dva tipa svjetlosti i sedmodnevnog skladištenja (+4˚C) na fiziološki status tri kultivara mikrozelenja rotkvica mjerenjem ukupne antioksidativne aktivnosti, koncentracije ukupnih topljivih proteina i šećera, askorbinske kiseline, polifenola, antocijana te karotenoida i klorofila. Rezultati su pokazali djelotvorniji utjecaj ljubičastog LED osvjetljenju na uzgoja mikrozelenja rotkvica. Sedmodnevno skladištenje na niskoj temperaturi pokazalo se kao učinkovita je metoda očuvanja kvalitete i produženja roka trajanja odabranih kultivara mikrozelenja rotkvica budući da je antioksidativnu aktivnost bila dovoljna održi ravnotežu reaktivnih kisikovih vrsta u stanicama. Uzgoj mikrozelenja na bijelom LED osvjetljenju pokazao je stabilnije fiziološke reakcije u biljkama nakon skladištenja na niskoj temperaturi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
--3105-32-21 - Antioksidativna svojstva klijanaca i mikrozelenja (Mlinarić, Selma) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Profili:

Avatar Url Selma Mlinarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Piškor, Antonija
Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica (Raphanus sativus L.), 2021., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
Piškor, A. (2021) 'Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica (Raphanus sativus L.)', diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pi\v{s}kor, Antonija}, year = {2021}, pages = {47}, keywords = {mikrozelenje, LED svjetlost, skladi\v{s}tenje, polifenoli, antocijani}, title = {Antioksidativna svojstva mikrozelenja rotkvica (Raphanus sativus L.)}, keyword = {mikrozelenje, LED svjetlost, skladi\v{s}tenje, polifenoli, antocijani}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pi\v{s}kor, Antonija}, year = {2021}, pages = {47}, keywords = {microgreens, LED light, storage, polyphenolics, anthocyanins}, title = {Antioxidant properties of radish (Raphanus sativus L.) microgreens}, keyword = {microgreens, LED light, storage, polyphenolics, anthocyanins}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font