Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1194575

Primjena efektivnih mikroorganizama u peradarskoj proizvodnji


Sabolek, Ivana; Matković, Kristina; Pavičić, Željko; Ostović, Mario
Primjena efektivnih mikroorganizama u peradarskoj proizvodnji // Zbornik / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2022. str. 119-122 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1194575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena efektivnih mikroorganizama u peradarskoj proizvodnji
(Use of effective microorganisms in poultry production)

Autori
Sabolek, Ivana ; Matković, Kristina ; Pavičić, Željko ; Ostović, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik / Balenović, Mirta - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2022, 119-122

Skup
XIV. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 11.05.2022. - 14.05.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
efektivni mikroorganizmi, peradarska proizvodnja, Salmonella spp., Campylobacter spp.
(effective microorganisms, poultry production, Salmonella spp., Campylobacter spp.)

Sažetak
Efektivni mikroorganizmi, komercijalno dostupni kao EM-1®, miješana su kultura više od 80 aerobnih i anaerobnih mikrobnih vrsta uključujući fotosintetske bakterije, bakterije mliječno- kiselog vrenja, kvasce i aktinomicete, koje imaju poticajni učinak na prirodu, životinje, ljude, biljke i druge mikrobne vrste. Tehnologija efektivnih mikroorganizama koristi se u više od 100 zemalja diljem svijeta u poljoprivredi, šumarstvu, stočarstvu, akvakulturi, pčelarstvu, zaštiti okoliša te medicini. U peradarskoj proizvodnji primjena im se pokazala učinkovitom u poboljšanju konverzije hrane, proizvodnje i kvalitete jaja, prirasta i kvalitete mesa te otpornosti na bolesti, kao i smanjenju razine stresa u peradi. Također, uporabom efektivnih mikroorganizama smanjuje se koncentracija amonijaka, neugodni mirisi i broj muha u peradarstvu, a mogu se koristiti i za poboljšanje svojstava gnoja peradi. Učinkovitost primjene efektivnih mikroorganizama u smanjenju kontaminacije i sprječavanju širenja infekcija u peradi, kao što su infekcije uzrokovane salmonelama i kampilobakterima koje imaju i veliko javnozdravstveno značenje, nije u potpunosti razjašnjena. Zato je buduća istraživanja potrebno usmjeriti na uporabu efektivnih mikroorganizama u sprječavanju pojave bolesti uzrokovanih tim bakterijama, kao i drugim patogenima od značaja za peradarsku proizvodnju i javno zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Sabolek, Ivana; Matković, Kristina; Pavičić, Željko; Ostović, Mario
Primjena efektivnih mikroorganizama u peradarskoj proizvodnji // Zbornik / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2022. str. 119-122 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Sabolek, I., Matković, K., Pavičić, Ž. & Ostović, M. (2022) Primjena efektivnih mikroorganizama u peradarskoj proizvodnji. U: Balenović, M. (ur.)Zbornik.
@article{article, author = {Sabolek, Ivana and Matkovi\'{c}, Kristina and Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko and Ostovi\'{c}, Mario}, editor = {Balenovi\'{c}, M.}, year = {2022}, pages = {119-122}, keywords = {efektivni mikroorganizmi, peradarska proizvodnja, Salmonella spp., Campylobacter spp.}, title = {Primjena efektivnih mikroorganizama u peradarskoj proizvodnji}, keyword = {efektivni mikroorganizmi, peradarska proizvodnja, Salmonella spp., Campylobacter spp.}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sabolek, Ivana and Matkovi\'{c}, Kristina and Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko and Ostovi\'{c}, Mario}, editor = {Balenovi\'{c}, M.}, year = {2022}, pages = {119-122}, keywords = {effective microorganisms, poultry production, Salmonella spp., Campylobacter spp.}, title = {Use of effective microorganisms in poultry production}, keyword = {effective microorganisms, poultry production, Salmonella spp., Campylobacter spp.}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font