Pregled bibliografske jedinice broj: 1190397
Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea
Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 2; 173-181 (međunarodna recenzija, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 1190397 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje
Crustacea
(Advantages and disadvantages of several CRustacea
stunning methods)
Autori
Jurenec, Dragica ; Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 24
(2022), 2;
173-181
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
rakovi, dobrobit, omamljivanje, usmrćivanje, kvaliteta mesa
(crabs, welfare, stunning, killing, meat quality)
Sažetak
Za razliku od kralježnjaka, rakovi posjeduju segmentiran živčani sustav stoga ih jednostavnom traumom u samo jednu točku nije moguće kvalitetno omamiti ili usmrtiti što predstavlja temeljnu postavku suvremenog shvaćanja brzog klanja uz minimalnu bol i patnju. Danas se u svijetu pa tako i kod nas i dalje koriste vrlo tradicionalne metode usmrćivanja i/ili omamljivanja rakova poput trganja, uboda oštrim predmetom, hlađenja i sl., od kojih mnoge ne zadovoljavaju tražene suvremene parametre brze smrti praćene minimalnom boli i patnjom. Posljednjih je godina došlo do razvoja jedne vrlo efikasne i kvalitetne metode za omamljivanje rakova sa stajališta zaštite i dobrobiti životinja pod nazivom Crustastun™. U ovom preglednom radu predstavljene su prednosti i nedostatci najpristupačnijih i najčešće korištenih metoda za omamljivanje/usmrćivanje rakova. Sve su navedene metode uspoređene sa Crustastun™ metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Zoological Record