Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1190397

Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea


Jurenec, Dragica; Kozačinski, Lidija; Mikuš, Tomislav
Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 2; 173-181 (međunarodna recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 1190397 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea
(Advantages and disadvantages of several CRustacea stunning methods)

Autori
Jurenec, Dragica ; Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 24 (2022), 2; 173-181

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
rakovi, dobrobit, omamljivanje, usmrćivanje, kvaliteta mesa
(crabs, welfare, stunning, killing, meat quality)

Sažetak
Za razliku od kralježnjaka, rakovi posjeduju segmentiran živčani sustav stoga ih jednostavnom traumom u samo jednu točku nije moguće kvalitetno omamiti ili usmrtiti što predstavlja temeljnu postavku suvremenog shvaćanja brzog klanja uz minimalnu bol i patnju. Danas se u svijetu pa tako i kod nas i dalje koriste vrlo tradicionalne metode usmrćivanja i/ili omamljivanja rakova poput trganja, uboda oštrim predmetom, hlađenja i sl., od kojih mnoge ne zadovoljavaju tražene suvremene parametre brze smrti praćene minimalnom boli i patnjom. Posljednjih je godina došlo do razvoja jedne vrlo efikasne i kvalitetne metode za omamljivanje rakova sa stajališta zaštite i dobrobiti životinja pod nazivom Crustastun™. U ovom preglednom radu predstavljene su prednosti i nedostatci najpristupačnijih i najčešće korištenih metoda za omamljivanje/usmrćivanje rakova. Sve su navedene metode uspoređene sa Crustastun™ metodom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Tomislav Mikuš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurenec, Dragica; Kozačinski, Lidija; Mikuš, Tomislav
Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 2; 173-181 (međunarodna recenzija, pregledni rad, stručni)
Jurenec, D., Kozačinski, L. & Mikuš, T. (2022) Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2), 173-181.
@article{article, author = {Jurenec, Dragica and Koza\v{c}inski, Lidija and Miku\v{s}, Tomislav}, year = {2022}, pages = {173-181}, keywords = {rakovi, dobrobit, omamljivanje, usmr\'{c}ivanje, kvaliteta mesa}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {24}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea}, keyword = {rakovi, dobrobit, omamljivanje, usmr\'{c}ivanje, kvaliteta mesa} }
@article{article, author = {Jurenec, Dragica and Koza\v{c}inski, Lidija and Miku\v{s}, Tomislav}, year = {2022}, pages = {173-181}, keywords = {crabs, welfare, stunning, killing, meat quality}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {24}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Advantages and disadvantages of several CRustacea stunning methods}, keyword = {crabs, welfare, stunning, killing, meat quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font