Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1187917

Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda


Kurek, Mia; Gabrić, Domagoj; Ščetar, Mario; Galić, Kata
Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 1; 63-73 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 1187917 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda
(Application of edible films and coatings with essential oils on the shelf-life of meat and fish products)

Autori
Kurek, Mia ; Gabrić, Domagoj ; Ščetar, Mario ; Galić, Kata

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 24 (2022), 1; 63-73

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
jestivi filmovi, eterična ulja, meso, riba, trajnost
(edible films, essential oils, meat, fish, shelf life)

Sažetak
U današnje vrijeme velika je potražnja potrošača za hranom visoke kvalitete te hranom bez kemijskih konzervansa i s produljenim rokom trajnosti. Održavanje visoke kvalitete tijekom dužeg vremena lakopokvarljivih prehrambenih proizvoda je tehnološki izrazito zahtjevno, budući da meso, perad i riba prolaze kroz velike promjene tijekom procesa prerade zbog visokog sadržaja vode koja potpomaže mikrobni rast. Primjena jestivih filmova i prevlaka učinkovita su metoda za očuvanje kvalitete mesa, peradi i ribe, budući da osiguravaju potrebnu barijeru na vodenu paru i ograničavaju prijenos plinova (kao što su O2 i CO2) odgovornih za kvarenje hrane. Jestivi filmovi i prevlake se također mogu koristiti i kao nosači funkcionalnih sastojaka s ciljem očuvanja ili čak poboljšanja kvalitete hrane. Nadalje, mogu poboljšati kvalitetu i izgled upakiranog proizvoda sprječavajući migraciju tvari arome i mirisa te očuvanje strukturalnog integriteta proizvoda. Posebnu kategoriju čine eterična ulja koja su prirodni konzervansi bogati antimikrobnim aktivnim tvarima. Stoga, njihovom inkorporacijom u jestive prevlake i filmove moguće je dizajnirati novu kategoriju anitimikrobne aktivne ambalaže s ciljem poboljšanja mikrobne stabilnosti i produženja trajnosti svježeg mesa i ribe. U ovom radu predočen je osvrt na osnovne principe s primjerima primjene jestivih filmova na proizvodima od mesa i ribe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mia Kurek (autor)

Avatar Url Kata Galić (autor)

Avatar Url Domagoj Gabrić (autor)

Avatar Url Mario Ščetar (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kurek, Mia; Gabrić, Domagoj; Ščetar, Mario; Galić, Kata
Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 1; 63-73 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
Kurek, M., Gabrić, D., Ščetar, M. & Galić, K. (2022) Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteričnim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (1), 63-73.
@article{article, author = {Kurek, Mia and Gabri\'{c}, Domagoj and \v{S}\v{c}etar, Mario and Gali\'{c}, Kata}, year = {2022}, pages = {63-73}, keywords = {jestivi filmovi, eteri\v{c}na ulja, meso, riba, trajnost}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {24}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Primjena jestivih filmova i prevlaka s eteri\v{c}nim uljima na trajnost mesnih i ribljih proizvoda}, keyword = {jestivi filmovi, eteri\v{c}na ulja, meso, riba, trajnost} }
@article{article, author = {Kurek, Mia and Gabri\'{c}, Domagoj and \v{S}\v{c}etar, Mario and Gali\'{c}, Kata}, year = {2022}, pages = {63-73}, keywords = {edible films, essential oils, meat, fish, shelf life}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {24}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Application of edible films and coatings with essential oils on the shelf-life of meat and fish products}, keyword = {edible films, essential oils, meat, fish, shelf life} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font