Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1187725

Utjecaj tvrdoće zrna kukuruza na in vivo probavljivost u golubova


Čavlek, Elena
Utjecaj tvrdoće zrna kukuruza na in vivo probavljivost u golubova, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1187725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tvrdoće zrna kukuruza na in vivo probavljivost u golubova
(The influence of corn grain hardness on in vivo digestibility in pigeons)

Autori
Čavlek, Elena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2021

Stranica
46

Mentor
Duvnjak, Marija

Ključne riječi
golub ; tvrdoća kukuruza ; probavljivost ST ; mikrobiota fecesa
(pigeon ; corn hardness ; DM digestibility ; fecal microbiota)

Sažetak
Kukuruz predstavlja primarno krmivo u hranidbi životinja ali su podaci o probavljivosti zrna kukuruza u golubova minimalni, pogotovo hibrida kukuruza koji se razlikuju u svojim fizikalnim karakteristikama. Stoga je cilj rada bio istražiti utjecaj tvrdoće kukuruza na in vivo probavljivost, proizvodne parametre, pH fecesa i mikrobiotu fecesa u golubova. U 15 odvojenih kaveza 15 golubova bilo je podijeljeno u 3 skupine te je svaka skupina golubova hranjena s jednim od triju hibrida kukuruza koji su se razlikovali u tvrdoći zrna. Rezultati istraživanja pokazali su da tvrđi hibrid ima signifikantno višu probavljivost u odnosu na najmekši hibrid (88, 40 % vs 84, 69 %), ali ne i u odnosu na hibrid koji je pokazivao srednju tvrdoću i srednju probavljivost (87, 55 %). Dodatno, hranidba s najtvrđim hibridom ukazala je na povoljnije karakteristike fecesa: niži, ali ne preniski pH (7, 11) i veći broj laktobacila u fecesu (1, 25x1010 CFU/g) u odnosu na ostala dva hibrida (pH: 7, 77 i 7, 36 ; laktobacili: 3, 9x108 CFU/g i 9, 2x108 CFU/g). Salmonela nije pronađena niti u jednom fecesu golubova. Ovo istraživanje ukazuje na važnost fizikalnih karakteristika hibrida u odabiru odgovarajućeg hibrida kukuruza u hranidbi golubova pri čemu tvrđi hibridi imaju bolju probavljivost i daju povoljnije karakteristike fecesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Duvnjak (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

dabar.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Čavlek, Elena
Utjecaj tvrdoće zrna kukuruza na in vivo probavljivost u golubova, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Čavlek, E. (2021) 'Utjecaj tvrdoće zrna kukuruza na in vivo probavljivost u golubova', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}avlek, Elena}, year = {2021}, pages = {46}, keywords = {golub, tvrdo\'{c}a kukuruza, probavljivost ST, mikrobiota fecesa}, title = {Utjecaj tvrdo\'{c}e zrna kukuruza na in vivo probavljivost u golubova}, keyword = {golub, tvrdo\'{c}a kukuruza, probavljivost ST, mikrobiota fecesa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}avlek, Elena}, year = {2021}, pages = {46}, keywords = {pigeon, corn hardness, DM digestibility, fecal microbiota}, title = {The influence of corn grain hardness on in vivo digestibility in pigeons}, keyword = {pigeon, corn hardness, DM digestibility, fecal microbiota}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font