Pregled bibliografske jedinice broj: 1187725
Utjecaj tvrdoće zrna kukuruza na in vivo probavljivost u golubova
Utjecaj tvrdoće zrna kukuruza na in vivo probavljivost u golubova, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1187725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tvrdoće zrna kukuruza na in vivo
probavljivost u golubova
(The influence of corn grain hardness on in vivo
digestibility in pigeons)
Autori
Čavlek, Elena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2021
Stranica
46
Mentor
Duvnjak, Marija
Ključne riječi
golub ; tvrdoća kukuruza ; probavljivost ST ; mikrobiota fecesa
(pigeon ; corn hardness ; DM digestibility ; fecal microbiota)
Sažetak
Kukuruz predstavlja primarno krmivo u hranidbi životinja ali su podaci o probavljivosti zrna kukuruza u golubova minimalni, pogotovo hibrida kukuruza koji se razlikuju u svojim fizikalnim karakteristikama. Stoga je cilj rada bio istražiti utjecaj tvrdoće kukuruza na in vivo probavljivost, proizvodne parametre, pH fecesa i mikrobiotu fecesa u golubova. U 15 odvojenih kaveza 15 golubova bilo je podijeljeno u 3 skupine te je svaka skupina golubova hranjena s jednim od triju hibrida kukuruza koji su se razlikovali u tvrdoći zrna. Rezultati istraživanja pokazali su da tvrđi hibrid ima signifikantno višu probavljivost u odnosu na najmekši hibrid (88, 40 % vs 84, 69 %), ali ne i u odnosu na hibrid koji je pokazivao srednju tvrdoću i srednju probavljivost (87, 55 %). Dodatno, hranidba s najtvrđim hibridom ukazala je na povoljnije karakteristike fecesa: niži, ali ne preniski pH (7, 11) i veći broj laktobacila u fecesu (1, 25x1010 CFU/g) u odnosu na ostala dva hibrida (pH: 7, 77 i 7, 36 ; laktobacili: 3, 9x108 CFU/g i 9, 2x108 CFU/g). Salmonela nije pronađena niti u jednom fecesu golubova. Ovo istraživanje ukazuje na važnost fizikalnih karakteristika hibrida u odabiru odgovarajućeg hibrida kukuruza u hranidbi golubova pri čemu tvrđi hibridi imaju bolju probavljivost i daju povoljnije karakteristike fecesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)