Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1187350

Formuliranje inkapsuliranih sustava polifenolnog ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom liposoma i ionskog geliranja


Štefančić, Martina
Formuliranje inkapsuliranih sustava polifenolnog ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom liposoma i ionskog geliranja, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1187350 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Formuliranje inkapsuliranih sustava polifenolnog ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom liposoma i ionskog geliranja
(Formulation of encapsulation systems of ground ivy (Glechoma hederacea L.) polyphenolic extract by liposomes and ionic gelation)

Autori
Štefančić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.03

Godina
2022

Stranica
51

Mentor
Draženka, Komes

Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela

Ključne riječi
biljni proteini ; dobričica ; ionsko geliranje ; liposomi ; polifenoli
(ground ivy ; ionic gelation ; liposomes ; polyphenols ; rice protein)

Sažetak
Posljednjih godina prehrambena industrija razvija funkcionalne prehrambene proizvode s implementiranim polifenolnim spojevima, sve češće u inkapsuliranom obliku, u svrhu zaštite od degradacije i povećanja bioiskoristivosti. Cilj ovog rada bio je formulirati inkapsulirane sustave polifenolnih ekstrakata dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom metode inkapsuliranja u liposome i ionskog geliranja te karakterizacija inkapsuliranih sustava spektrofotometrijskom i HPLC metodologijom. Kao osnovni nosač za inkapsulaciju ekstrakta dobričice metodom ionskog geliranja korišten je alginat te njegove kombinacije s proteinima riže, bundeve i kikirikija, kao novim materijalima u sustavu nosača. U svrhu karakterizacije bioaktivnog sastava ekstrakta dobričice određen je udio ukupnih polifenola (1186, 20 mg GAE L-1) i potvrđeno je da je dominatni polifenolni spoj ružmarinska kiselina (46, 04 mg L-1). Formuliranim hidrogel česticama i inkapsuliranim sustavima liposoma određene su fizikalno-kemijske karakteristike (boja, veličina, morfologija, indeks polidisperzije, zeta potencijal) te inkapsulacijska učinkovitost. Među formuliranim hidrogel česticama, najveća inkapsulacijska učinkovitost ukupnih polifenola (84, 06 %) i ružmarinske kiseline (78, 16 %) te najpoželjnija fizikalno-kemijska svojstva određena su u sustavu alginata i proteina riže. Liposomalna inkapsulacijska učinkovitost ukupnih polifenola iznosila je 94, 66 %, a ružmarinske kiseline 97, 64 %. Liposomi s inkapsuliranim ekstraktom dobričice bili su homogeniji (PDI= 0, 211) i manji (106, 7 nm) od praznih liposoma (PDI= 0, 329 ; veličina= 192, 9 nm), koji su prema dobivenim vrijednostima zeta potencijala (-27, 98 mV) bili stabilniji od liposoma s inkapsuliranim ekstraktom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-5879 - Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda (FUNCBIOCAP) (Komes, Draženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Danijela Šeremet (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štefančić, Martina
Formuliranje inkapsuliranih sustava polifenolnog ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom liposoma i ionskog geliranja, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Štefančić, M. (2022) 'Formuliranje inkapsuliranih sustava polifenolnog ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom liposoma i ionskog geliranja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tefan\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2022}, pages = {51}, keywords = {biljni proteini, dobri\v{c}ica, ionsko geliranje, liposomi, polifenoli}, title = {Formuliranje inkapsuliranih sustava polifenolnog ekstrakta dobri\v{c}ice (Glechoma hederacea L.) primjenom liposoma i ionskog geliranja}, keyword = {biljni proteini, dobri\v{c}ica, ionsko geliranje, liposomi, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tefan\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2022}, pages = {51}, keywords = {ground ivy, ionic gelation, liposomes, polyphenols, rice protein}, title = {Formulation of encapsulation systems of ground ivy (Glechoma hederacea L.) polyphenolic extract by liposomes and ionic gelation}, keyword = {ground ivy, ionic gelation, liposomes, polyphenols, rice protein}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font