Pregled bibliografske jedinice broj: 1187125
Pojavnost mikroplastike u prehrambenom lancu i njen utjecaj na ljudsko zdravlje
Pojavnost mikroplastike u prehrambenom lancu i njen utjecaj na ljudsko zdravlje // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 1; 50-62 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1187125 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pojavnost mikroplastike u prehrambenom lancu i njen utjecaj na ljudsko zdravlje
(The incidence of microplastics in the food chain and its impact on human health)
Autori
Bogdanović, Tanja ; Petričević, Sandra ; Listeš, Irena ; Pleadin, Jelka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 24
(2022), 1;
50-62
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
mikroplastika ; prehrambeni lanac ; kemijska zagađivala ; mikroorganizmi ; toksičnost
(microplastics ; food chain ; chemical contaminants ; microorganisms ; health impact)
Sažetak
Akumulacija mikroplastike (MP) u okolišu i kontaminacija prehrambenih proizvoda ovim zagađivačem postala je globalna prijetnja i okolišu i zdravlju ljudi. Trenutačno, zabrinutost vezana uz prisustvo MP u okolišu uključuje ulogu MP kao izvora i finalnog depoa za otrovne kemikalije i patogene mikroorganizme uz bioakumulaciju i potencijalni ulazak u prehrambeni lanac. Najveći dio potrošnje plastike odnosi se na proizvodnju ambalažnih materijala, uključujući i one koji se primjenjuju u prehrambenoj industriji, a ljudi često pohranjuju, prenose, pripremaju i konzumiraju hranu u plastičnim posudama. Ovaj rad daje pregled spoznaja o pojavnosti MP u prehrambenom lancu i naglašava njenu ulogu kao vektora raznih onečiščujućih tvari i mikroorganizama. Nadalje jedan od ciljeva rada je ukazati na mogući utjecaj oslobađanja MP iz plastičnih ambalažnih materijala u hranu i piće te na potencijalne negativne posljedice po ljudsko zdravlje. Temeljem pregleda recentnih znanstvenih studija proizlazi kako se istraživanja utjecaja MP na prehrambeni lanac, a posebno utjecaja na zdravlje ljudi, trebaju još više intenzivirati i produbiti. Smjernice za ublažavanje njenih potencijalnih negativnih utjecaja uključuju analizu rizika i uvođenje prehrambenih preporuka za visokorizične namirnice s većim udjelom ovog značajnog zagađivača hrane te primjenu alternativnih ambalažnih materijala u pakiranju hrane i pića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Jelka Pleadin
(autor)
Tanja Bogdanović
(autor)
Irena Listeš
(autor)
Sandra Petričević
(autor)