Pregled bibliografske jedinice broj: 1186573
Zaštita rakova pri usmrćivanju
Zaštita rakova pri usmrćivanju, 2022., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1186573 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštita rakova pri usmrćivanju
(PROTECTION OF CRUSTACEANS AT THE TIME OF KILLING)
Autori
Jurenec, Dragica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.02
Godina
2022
Stranica
30
Mentor
Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav
Ključne riječi
rakovi, dobrobit, omamljivanje, usmrćivanje, kvaliteta mesa
(crabs, welfare, stunning, killing, meat quality)
Sažetak
Za razliku od kralježnjaka, rakovi posjeduju segmentiran živčani sustav stoga ih jednostavnom traumom u samo jednu točku nije moguće kvalitetno omamiti ili usmrtiti što predstavlja temeljnu postavku suvremenog shvaćanja brzog klanja uz minimalnu bol i patnju. Danas se u svijetu pa tako i kod nas i dalje koriste vrlo tradicionalne metode usmrćivanja i/ili omamljivanja rakova poput trganja, uboda oštrim predmetom, hlađenja i sl., od kojih mnoge ne zadovoljavaju tražene suvremene parametre brze smrti praćene minimalnom boli i patnjom. Posljednjih je godina došlo do razvoja jedne vrlo efikasne i kvalitetne metode za omamljivanje rakova sa stajališta zaštite i dobrobiti životinja pod nazivom Crustastun™. U ovom preglednom radu predstavljene su prednosti i nedostatci najpristupačnijih i najčešće korištenih metoda za omamljivanje/usmrćivanje rakova. Sve su navedene metode uspoređene sa Crustastun™ metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb