Pregled bibliografske jedinice broj: 1186034
Analiza sortnih tiola u vinima plinskom kromatografijom uz primjenu tehnika derivatizacije i izotopnog razrjeđenja
Analiza sortnih tiola u vinima plinskom kromatografijom uz primjenu tehnika derivatizacije i izotopnog razrjeđenja, 2022., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1186034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza sortnih tiola u vinima plinskom
kromatografijom uz primjenu tehnika derivatizacije
i izotopnog razrjeđenja
(Gas chromatography analysis of varietal thiols in
wines with application of derivatization and
stable isotope dilution analysis)
Autori
Viskić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.03
Godina
2022
Stranica
187
Mentor
Maslov Bandić, Luna
Ključne riječi
ekstrakcija na čvrstoj fazi, mikroekstrakcija na čvrstoj fazi iz para iznad otopine, sortni tioli, vino
(solid-phase extraction, headspace solid-phase microextraction, varietal thiols, wine)
Sažetak
Razvijene su metode analize sortnih tiola u vinu. Sortni tioli i njihovi derivati izolirani su ekstrakcijom na čvrstoj fazi i mikroekstrakcijom na čvrstoj fazi iz para iznad otopine. Optimizirani su uvjeti derivatizacije i ekstrakcije sortnih tiola. Umjeravanje je provedeno tehnikom dodatka standarda u kombinaciji s tehnikom izotopnog razrjeđenja deuteriranim izotopomerima kao unutarnjim standardima. Kvalitativna i kvantitativna analiza sortnih tiola provedena je vezanim sustavom plinski kromatograf - tandemni spektrometar masa s trostrukim kvadrupolom uz razvoj metode za praćenje višestrukih reakcija. Analiti su kvantificirani i detektorom kemiluminescencije sumpora te detektirani vezanim sustavom sveobuhvatni plinski kromatograf - spektrometar masa. Po prvi puta određene su masene koncentracije sortnih tiola u hrvatskim vinima sorte Sauvignon bijeli, koje su iznosile od 6 ng L -1 do 135 ng L-1 . Istražen je utjecaj dodatka antioksidansa prilikom vinifikacije na koncentraciju i očuvanje arome vina sorte Sauvignon bijeli. Koncentracije sortnih tiola bile su najviše kod tretmana kombinacijom kalijeva metabisulfita, askorbinske kiseline i galotanina, dok su najniže izmjerene kod vina sumporenih dvostruko nižom dozom preparata sulfitne kiseline u odnosu na kontrolu. Kombinacija antioksidansa potvrđuje sinergistički utjecaj askorbinske kiseline i sumporenja vina na očuvanje sortnih tiola radi sprječavanja reakcije tiola s kinonima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb