Pregled bibliografske jedinice broj: 1185332
Utjecaj temperature popuštanja na tvrdoću zakaljenog nelegiranog čelika
Utjecaj temperature popuštanja na tvrdoću zakaljenog nelegiranog čelika, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod
CROSBI ID: 1185332 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature popuštanja na tvrdoću zakaljenog nelegiranog čelika
(Effect of tempering temperature on hardness of quenched unalloyed steel)
Autori
Ćaleta, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu
Mjesto
Slavonski Brod
Datum
22.07
Godina
2020
Stranica
37
Mentor
Milinović, Andrijana
Ključne riječi
Čelik C45 ; Poboljšavanje ; Kaljenje ; Popuštanje ; Temperatura ; Tvrdoća
(C45 steel ; quenching ; tempering ; temperature ; hardness)
Sažetak
U ovom radu su opisani neki od postupaka toplinske obradbe. Pobliže je opisan postupak poboljšavanja čelika, a u eksperimentalnom dijelu je taj postupak i izvršen na ispitnim uzorcima od čelika C45. Također, opisani su i stadiji popuštanja čelika te utjecaj legirajućih elemenata na proces popuštanja te ponašanje legiranih i nelegiranih čelika pri popuštanju. Zadatak eksperimentalnog dijela je bio dokazati i pojasniti utjecaj temperature popuštanja na tvrdoću zakaljenog nelegiranog čelika. Ispitni uzorci su najprije izrezani i pripremljeni za metalografska ispitivanja. Potom su podvrgnuti zagrijavanju i držanju na temperaturi austenitizacije te kaljeni u vodi. Svakom od tri uzorka je dodijeljena posebna temperatura popuštanja u razmaku od 50°C, te se tako na uzorcima jednakog kemijskog sastava, jednake mikrostrukture te jednakih svojstava mogao ispitati utjecaj temperature popuštanja. Eksperimentalnim je putem utvrđeno kako povišenjem temperature popuštanja opada tvrdoća ispitnih uzoraka, te je nedvosmisleno dokazano kako povišenjem temperature popuštanja se smanjuje tvrdoća zakaljenog nelegiranog čelika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo