Pregled bibliografske jedinice broj: 1184833
Akvaponski uzgoj lisnatog povrća
Akvaponski uzgoj lisnatog povrća, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1184833 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Akvaponski uzgoj lisnatog povrća
(Aquaponic cultivation of leafy vegetables)
Autori
Rukavina, Mihaela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2021
Stranica
17
Mentor
Fabek Uher, Sanja
Ključne riječi
salata, radič, plutajući hidropon, ribe
(lettuce, chicory, floating hydropon, fish)
Sažetak
Akvaponi predstavljaju sustav proizvodnje vodenih organizama i biljaka u kojem većina hraniva potrebnih za optimalan rast biljaka potječe od nusprodukata uzgoja vodenih organizama (najčešće riba). Zbog kratkog ciklusa uzgoja lisnato povrće karakterizira bolja prilagodljivost promjenjivom sastavu hranjive otopine iz akvakulturnih jedinica, u odnosu na plodovito povrće. Na rezultate akvaponskog uzgoja utječu brojni čimbenici – odabir biljne vrste i dužina vegetacije, sklopu biljaka, odabiru riblje vrste ili njihova kombinacija, broj jedinki u akvarijima, vrsta riblje hrane i učestalost hranjenja, veličina bazena za uzgoj, sastav otopine, tip akvaponskog sustava, biofiltracija i brojni drugi. Na temelju pregleda literature, u ovom završnom radu, prikazan je utjecaj najvažnijih čimbenika na prinos i hranidbenu vrijednost lisnatog povrća iz akvaponskog uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)