Pregled bibliografske jedinice broj: 1184824
Učinak gustoće sjetve na morfološka svojstva i prinos špinata u plutajućem hidroponu
Učinak gustoće sjetve na morfološka svojstva i prinos špinata u plutajućem hidroponu, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1184824 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak gustoće sjetve na morfološka svojstva i
prinos špinata u plutajućem hidroponu
(Effect of sowing density on morphological traits
and
yield of spinach in floating hydropon)
Autori
Kobasić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.02
Godina
2022
Stranica
33
Mentor
Fabek Uher, Sanja
Ključne riječi
Spinacea oleracea L., masa i visina rozete, broj listova
(Spinacea oleracea L., rosette height and mass, number of leaves)
Sažetak
Posljednjih je godina sve veća potrošnja svježeg mladog špinata i drugog rezanog lisnatog povrća. Upravo zbog toga često se konvencionalna proizvodnja špinata na tlu zamjenjuje hidroponskim uzgojem kojim se postižu veći prinos i bolja nutritivna kvaliteta. U proljetno-ljetnom roku uzgoja 2021. godine u plutajućem hidroponu testirane su 3 gustoće sjetve (21, 3, 42, 7 i 64, 2 g/m2) špinata. Cilj istraživanja bio je utvrditi učinak gustoće sjetve na morfološka svojstva i prinos špinata. Tijekom jednokratne berbe špinata, provedene 32 dana nakon sjetve, analizirana su morfološka svojstva i određen je prinos. Nije utvrđen opravdan učinak gustoće sjetve na visinu rozete špinata, dok su kod ostalih morfoloških svojstava i prinosa utvrđene statističke razlike u testiranim tretmanima. Najveća masa rozete (6, 5 g) utvrđena je pri najmanjoj gustoći sjetve, dok je pri najvećoj gustoći sjetve ostvaren najveći prinos (2 kg/m2).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)