Pregled bibliografske jedinice broj: 1183507
FIZIKALNO-KEMIJSKA I MIKROBIOLOŠKA KARAKTERIZACIJA RAZLIČITIH VRSTA TLA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE
FIZIKALNO-KEMIJSKA I MIKROBIOLOŠKA KARAKTERIZACIJA RAZLIČITIH VRSTA TLA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE // XIV. susret mladih kemijskih inženjera / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 65-65 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1183507 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FIZIKALNO-KEMIJSKA I MIKROBIOLOŠKA KARAKTERIZACIJA RAZLIČITIH VRSTA TLA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE
(PHSYSICO-CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL CHARACTERIZATION OF DIFFERENT SOIL TYPES IN BOSNIA AND HERZEGOVINA)
Autori
Bošnjak, Ivana ; Miloloža, Martina ; Kučić Grgić, Dajana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XIV. susret mladih kemijskih inženjera
/ Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022, 65-65
Skup
XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.02.2022. - 25.02.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
tlo ; izolacija ; identifikacija ; bakterije ; gljive
(soil ; isolation ; identification ; bacteria ; fungus)
Sažetak
Tlo je rastresiti površinski sloj Zemljine kore. Sastoji se od mineralnih tvari, vode, zraka, gline i nužno sadrži biološku, organsku komponentu. Tlo je četverofazni (čvrsta faza + otopina + zrak + živi organizmi) strukturirani sustav. U čvrstoj fazi ističu se čestice pijeska, sitnoga pijeska, praha, gline i koloidne čestice. Tekuća faza tla sastoji se uglavnom od vode u kojoj su koloidno dispergirane različite anorganske i organske tvari. Organizme tla čine mnogobrojne i raznolike vrste, činitelji tvorbe tla: virusi, bakterije, gljive, alge, više biljke (podzemni korijen), kišne gliste i kukci. U ovom radu prikupljena su tri uzorka tla sa različitih lokacija. Prvi uzorak prikupljen je u ruralnom planinskom području, drugi je dio poljoprivrednog područja (polje pšenice), a treći uzorak je prikupljen uz industrijsko postrojenje za proizvodnju željeza. Odrađena je fizikalno-kemijska i mikrobiološka analiza za sva tri uzorka. Fizikalno-kemijska analiza obuhvaćala je određivanje udjela vlage svakog pojedinog tla, vodljivosti, koncentracije otopljenoga kisika te pH-vrijednosti. Za pobližu identifikaciju bakterija, provedeni su biokemijski testovi (katalaza i oksidaza test) te KOH test uz bojanje po Gramu i Schaffer-Fultonu. Završni korak identifikacije bakterija obuhvaćao je provedbu API stripa. Plijesni su se identificirale uz pomoć Bergenyevog priručnika te mikroskopskom analizom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Interdisciplinarne tehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb