Pregled bibliografske jedinice broj: 1183315
Mljekarska mikrobiologija
Mljekarska mikrobiologija. Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2021 (monografija)
CROSBI ID: 1183315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mljekarska mikrobiologija
(Dairy microbiology)
Autori
Samaržija, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena
Izdavač
Hrvatska mljekarska udruga
Grad
Zagreb
Godina
2021
Stranica
534
ISBN
978-953-7472-16-0
Ključne riječi
opća mikrobiologija, uzročnici kvarenja, patogene bakterije, mikrobne kulture, higijenski standardi
(general microbiology, causes of spoilage, pathogenic bacteria, microbial cultures, hygiene standards)
Sažetak
Knjiga Mljekarska mikrobiologija autorice namijenjena je studentima diplomskih studija iz biotehničkog područja i veterinarske medicine za istodobno stjecanje temeljnoga znanja iz opće mikrobiologije i specijalističkog znanja nužnog za primarnu proizvodnju mlijeka, tehnologiju proizvodnje mliječnih proizvoda i sustavnu kontrolu. Tekst knjige dostatan je i za temeljna znanja onim studentima koji se žele dalje stručno ili znanstveno usavršavati u području mikrobiologije hrane. Sadržajno, tekst knjige pokriva i praktična znanja važna stručnjacima koji rade u primarnoj ili sekundarnoj proizvodnji mlijeka kao i djelatnicima koje rade u državnim tijelima na poslovima pružanja savjetodavnih usluga, predlaganju i donošenju zakonskih propisa iz područja proizvodnje sigurne hrane ili sudjeluju u službenim mikrobiološkim kontrolama hrane i/ili proizvodnih uvjeta. Knjigu Mljekarska mikrobiologija čine šest poglavlja povezana u jedinstvenu zaokruženu cjelinu. Prvo poglavlje knjige, Specifičnost mljekarske mikrobiologije i osnove proizvodnje i prerade mlijeka, ukratko opisuje značenje mljekarske mikrobiologije unutar šireg područja mikrobiologije hrane i njezinu važnost u tehnologiji proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. U ovom su poglavlju ukratko opisane i osnove iz tehnologije proizvodnje sirovog mlijeka, toplinski obrađenog mlijeka, fermentiranih mlijeka, vrhnja, maslaca i sira koje su upotpunjene definicijama za svaki pojedinačni mliječni proizvod. Drugo poglavlje knjige, Opća svojstva bakterija, kvasaca, plijesni i virusa s osnovama taksonomije, koncipirano je tako da studentima na višoj razini studija omogućuje usvajanje temeljnih znanja iz opće mikrobiologije i taksonomije ključna za razumijevanje specifičnih aspekata proizvodnje, prerade i kontrole hrane. Treće se poglavlje knjige, Mikroorganizmi uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda, sastoji od opisa pojedinačnih mikrobnih vrsta i opisa specifičnog kvarenja sirovoga mlijeka i svakog pojedinačnog mliječnog proizvoda kao posljedice mikrobne metaboličke aktivnosti. Četvrto poglavlje, Patogene bakterije koje se prenose mlijekom i mliječnim proizvodima, ima za cilj istaknuti najvažnije karakteristike patogenih bakterija i izvore preko kojih mogu kontaminirati mlijeko i/ili mliječne proizvode kao i posljedice koje mogu imati na ljudsko zdravlje. Peto poglavlje knjige, Mikrobne kulture, opisuje svojstva pojedinačnih mikrobnih vrsta koje čine sastav kultura i njihovu funkciju u proizvodnji pojedinačnih fermentiranih mliječnih proizvoda. Zadnje šesto poglavlje, Higijenski standardi u proizvodnji i preradi mlijeka, pruža studentima korisne informacije o organiziranju i osiguravanju minimalnih higijenskih standarda u proizvodnji, preradi i prometu mlijekom i mliječnim proizvodima. Poglavlje knjige, Opća svojstva bakterija, kvasaca, plijesni i virusa s osnovama taksonomije, namijenjeno je za usvajanje temeljnih znanja i svim studentima preddiplomskih studija koji slušaju nastani sadržaj iz opće mikrobiologije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Kliničke medicinske znanosti, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Nutricionizam