Pregled bibliografske jedinice broj: 1181293
Utjecaj prirodnih sredstava za izbjeljivanje na boju i površinsku hrapavost zubne cakline
Utjecaj prirodnih sredstava za izbjeljivanje na boju i površinsku hrapavost zubne cakline // Sinergija znanosti i kliničkog rada, Sažeci V. kongresa s međunarodnim sudjelovanjem Zavoda za endodonciju i restaurativnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suorganizaciji Hrvatskog društva za minimalno intervencijsku dentalnu medicine HLZ-a. U: Acta stomatologica Croatica. 2021:55(4) / Baraba, Anja ; Klarić, Eva (ur.).
Zagreb: Stomatolški fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022. str. 420-421 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1181293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prirodnih sredstava za izbjeljivanje na boju
i površinsku hrapavost zubne cakline
(Influence of natural whitening agents on the colour
and surface roughness of tooth enamel)
Autori
Čupen, Matea ; Tadin, Antonija ; Goršeta, Kristina ; Glavina, Domagoj ; Gavić, Lidia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sinergija znanosti i kliničkog rada, Sažeci V. kongresa s međunarodnim sudjelovanjem Zavoda za endodonciju i restaurativnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suorganizaciji Hrvatskog društva za minimalno intervencijsku dentalnu medicine HLZ-a. U: Acta stomatologica Croatica. 2021:55(4)
/ Baraba, Anja ; Klarić, Eva - Zagreb : Stomatolški fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022, 420-421
Skup
V. kongres s Zavoda za endodonciju i restaurativnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu = 5th International Congress of the Department of Endodontics and Restorative Dentistry, School of Dental Medicine, University of Zagreb
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.10.2021. - 23.10.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
učinkovitost ; izbjeljivanje zuba ; aktivni ugljen ; soda bikarbona ; kokosovo ulje ; kurkuma ; limunov sok
(effectiveness ; teeth whitening ; active charcoal ; sodium bicarbonate ; coconut oil ; turmeric ; lemon juice)
Sažetak
Svrha rada: Ovo in vitro istraživanje rocjenjivalo je učinak izbjeljivanja različitih komercijalno dostupnih prirodnih sredstava za izbjeljivanje te učinak na površinsku hrapavost tvrdih zubnih tkiva. Materijali i metode: Trideset uzoraka cakline podijeljeno je u pet skupina, prema sredstvima koja su se koristila za izbjeljivanje: aktivni ugljen, soda bikarbona, kokosovo ulje, kurkuma, kombinacija sode bikarbone i limunovog soka. Uzorci su četkani navedenim sredstvima dva puta dnevno, po 30 sekundi, električnom četkicom kroz dva tjedna. Boja zuba, indeks izbjeljivanja i ΔE procijenjeni su spektrofotometrom na početku istraživanja te nakon sedam i 14 dana. Površinska hrapavost uzoraka procijenjena je Surface Roughnes Tester K210 na početku istraživanja te nakon 14 dana. Podatci su analizirani jednosmjernom ANOVA i Tukey post-hoc testom. P- vrijednost je postavljena na 0, 05. Rezultati: ANOVA testom potvrđena je statistički značajna razlika među različitim sredstvima za izbjeljivanje za vrijednost ΔE* između vremena T2 i T0 (14 dana korištenja u odnosu na početne vrijednosti), isto kao i između vremena T2 i T1 (14 dana korištenja u odnosu na 7 dana od početka korištenja različitih sredstava), Uočena je negativna, statistički značajna korelacija površinske hrapavosti nakon tretmana te mjera boje a* (R = -0, 276, P = 0, 010) i b* (R = -0, 249, P = 0, 020) te indeksa izbjeljivanja (R = -0, 238, P = 0, 027). Zaključak: Iako su sva ispitivana sredstva, osim kurkume, rezultirala izbjeljivanjem boje, aktivni ugljen je pokazao veću učinkovitost izbjeljivanja od ostalih sredstava dok je soda bikarbona pokazala veću promjenu površinske hrapavosti tvrdih zubnih tkiva u odnosu na ostala sredstva.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Dentalna medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Stomatološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Split
Profili:
Kristina Goršeta
(autor)
Domagoj Glavina
(autor)
Antonija Tadin
(autor)
Lidia Gavić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
- MEDLINE