Pregled bibliografske jedinice broj: 1180257
Apiterapija za prevenciju, tijekom i nakon bolesti COVID-19
Apiterapija za prevenciju, tijekom i nakon bolesti COVID-19 // Apiterapija očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima: 6. Hrvatski simpozij o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja - zbornik / Hegić, Gordana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko apiterapijsko društvo, 2021. str. 38-40 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1180257 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Apiterapija za prevenciju, tijekom i nakon bolesti COVID-19
(Apitherapy for prevention, during and after COVID-19)
Autori
Franić, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Apiterapija očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima: 6. Hrvatski simpozij o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja - zbornik
/ Hegić, Gordana - Zagreb : Hrvatsko apiterapijsko društvo, 2021, 38-40
Skup
6. Hrvatski simpozij o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 04.12.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
apiterapija ; COVID-19 ; prevencija ; antivirusna aktivnost
(apitherapy ; COVID-19 ; prevention ; antiviral activity)
Sažetak
Pčelinji proizvodi smatraju se obećavajućim prirodnim sredstvima koja mogu pomoći kod prevencije i kao dodatna pomoć pri liječenju COVID-19 bolesti. Naime, većina pčelinjih proizvoda kao što su med, proplis, matična mliječ, pčelinji otrov i cvjetni prah je već ranije pokazala značajnu antivirusnu aktivnost protiv patogenih mikroorganizama koji utječu na dišni sustav čovjeka, u što se ubrajaju i koronavirusi. Pokazalo se da su neki spojevi nađeni u medu i propolisu (fenetil ester kafeične kiseline [CAPE], galangin, krizin i kafeična kiselina) potencijalni inhibitori SARS-CoV-2. Antimikrobna aktivnost meda ovisi o njegovom kemijskom sastavu, koji varira ovisno o botaničkim izvorima, metabolizmu pčela i okolišnim, sezonskim i klimatskim uvjetima. Određeni spojevi u propolisu blokiraju ili smanjuju adheziju i ulazak virusa u stanice domaćina, a budući da se oni smatraju prvim koracima virusnog ciklusa, primjena propolisa je najprikladna za kemoprofilaksu virusnih respiratornih infekcija. Klinički dokazi pokazuju da kombinacija matične mliječi s drugim pčelinjim proizvodima sprječava infekciju gripom. Također, više spojeva prisutnih u sastavu cvjetnoga praha, posebice polifenoli, imaju obećavajuću aktivnost protiv koronavirusa, kao što su SARS-CoV i MERS. Zaključno, važno je provoditi randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja za procjenu terapijskih potencijala pčelinjih proizvoda, a posebice propolisa i meda protiv bolesti COVID-19, od kojih su neka klinička ispitivanja i u tijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Profili:
Zrinka Franić
(autor)