Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1179646

Tečajevi o pripremi zdrave hrane u međuratnoj Hrvatskoj


Dugac, Željko; Ružić, Alen;
Tečajevi o pripremi zdrave hrane u međuratnoj Hrvatskoj // Medicus, 25 (2016), 2; 257-261 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1179646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tečajevi o pripremi zdrave hrane u međuratnoj Hrvatskoj
(Courses on Preparing Healthy Food in Croatia between the World Wars)

Autori
Dugac, Željko ; Ružić, Alen ;

Izvornik
Medicus (1330-013X) 25 (2016), 2; 257-261

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
zdravstveno prosvjećivanje, prehrana, higijena, povijest medicine
(: health education, nutrition, hygiene, history of medicine)

Sažetak
Razdoblje između dva svjetska rata u Hrvatskoj je obilježio visok stupanj organizacije zdravstveno- promotivnih aktivnosti. U žarištu tadašnjih tečajeva bile su higijenska ispravnost hrane i prevencija zaraza, a aktivnosti su bile usmjerene unaprjeđenju organizacije domaćinstava i podizanju ukupne zdravstvene svijesti. Tečajevi su osim teorijskih znanja uključivali vrlo raznovrstan praktični rad u grupama, demonstracijske vježbe, radionice te studijske posjete. Suvremeno unaprjeđenje zdravlja najslabije rezultate pokazuje u području napora za promjenu nezdravih životnih navika koje čine temelj epidemije kroničnih nezaraznih bolesti. Planski organizirani i pragmatično usmjereni postizanju konačnih ciljeva, ovi bi međuratni tečajevi i danas mogli poslužiti kao efikasan model za provedbu javnozdravstvenih akcija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam, Povijest



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Profili:

Avatar Url Željko Dugac (autor)

Avatar Url Alen Ružić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Dugac, Željko; Ružić, Alen;
Tečajevi o pripremi zdrave hrane u međuratnoj Hrvatskoj // Medicus, 25 (2016), 2; 257-261 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Dugac, Ž., Ružić, A. & (2016) Tečajevi o pripremi zdrave hrane u međuratnoj Hrvatskoj. Medicus, 25 (2), 257-261.
@article{article, author = {Dugac, \v{Z}eljko and Ru\v{z}i\'{c}, Alen}, year = {2016}, pages = {257-261}, keywords = {zdravstveno prosvje\'{c}ivanje, prehrana, higijena, povijest medicine}, journal = {Medicus}, volume = {25}, number = {2}, issn = {1330-013X}, title = {Te\v{c}ajevi o pripremi zdrave hrane u me\djuratnoj Hrvatskoj}, keyword = {zdravstveno prosvje\'{c}ivanje, prehrana, higijena, povijest medicine} }
@article{article, author = {Dugac, \v{Z}eljko and Ru\v{z}i\'{c}, Alen}, year = {2016}, pages = {257-261}, keywords = {: health education, nutrition, hygiene, history of medicine}, journal = {Medicus}, volume = {25}, number = {2}, issn = {1330-013X}, title = {Courses on Preparing Healthy Food in Croatia between the World Wars}, keyword = {: health education, nutrition, hygiene, history of medicine} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font