Pregled bibliografske jedinice broj: 1179646
Tečajevi o pripremi zdrave hrane u međuratnoj Hrvatskoj
Tečajevi o pripremi zdrave hrane u međuratnoj Hrvatskoj // Medicus, 25 (2016), 2; 257-261 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1179646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tečajevi o pripremi zdrave hrane u međuratnoj
Hrvatskoj
(Courses on Preparing Healthy Food in Croatia
between the World Wars)
Autori
Dugac, Željko ; Ružić, Alen ;
Izvornik
Medicus (1330-013X) 25
(2016), 2;
257-261
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
zdravstveno prosvjećivanje, prehrana, higijena, povijest medicine
(: health education, nutrition, hygiene, history of medicine)
Sažetak
Razdoblje između dva svjetska rata u Hrvatskoj je obilježio visok stupanj organizacije zdravstveno- promotivnih aktivnosti. U žarištu tadašnjih tečajeva bile su higijenska ispravnost hrane i prevencija zaraza, a aktivnosti su bile usmjerene unaprjeđenju organizacije domaćinstava i podizanju ukupne zdravstvene svijesti. Tečajevi su osim teorijskih znanja uključivali vrlo raznovrstan praktični rad u grupama, demonstracijske vježbe, radionice te studijske posjete. Suvremeno unaprjeđenje zdravlja najslabije rezultate pokazuje u području napora za promjenu nezdravih životnih navika koje čine temelj epidemije kroničnih nezaraznih bolesti. Planski organizirani i pragmatično usmjereni postizanju konačnih ciljeva, ovi bi međuratni tečajevi i danas mogli poslužiti kao efikasan model za provedbu javnozdravstvenih akcija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam, Povijest
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti