Pregled bibliografske jedinice broj: 117956
Hygiene levels of eggs
Hygiene levels of eggs // Options méditerranéennes, Série A7: L’ ; aviculture en méditerranée / B. Sauveur, Ed. (ur.).
Pariz: Librairie Lavoisier, 1990. str. pp. 239- 244
CROSBI ID: 117956 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hygiene levels of eggs
Autori
Milaković- Novak, Ljudmila ; Prukner, Estella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Options méditerranéennes, Série A7: L&#8217 ; aviculture en méditerranée
Urednik/ci
B. Sauveur, Ed.
Izdavač
Librairie Lavoisier
Grad
Pariz
Godina
1990
Raspon stranica
Pp. 239- 244
ISBN
2- 85353- 095- 1
Ključne riječi
eggs, E. coli, Campylobacter, Salmonella
Sažetak
Istražen je stupanj bakteriološke kontaminacije rasplodnih i konzumnih jaja, te nalaz doveden u odnos s pojavom bolesti u pilića. Iz sadržaja rasplodnih jaja salmonele izdvojene su u 1, 08 % a iz konzumnih u 0, 48 % pretraženih uzoraka. Bakterija Staphylococcus aureus izdvojena je u 40, 91 % raspolodnih te 1, 67 % konzumnih jaja. Pseudomonas aeruginosa izdvojena je iz 25, 83 % jaja snešenih u jatu gdje je bolest klinički zabilježena. Rijedak je nalaz u sadržaju jaja bakterije roda Escherichia, Bacillus i Actinomyces. Dezinfekcija ljuske jaja formaldehidom nesposredno nakon leženja značajno smanjuje stupanj kontaminacije sadržaja pa je tako značajno smanjila opasnost od zaražavanja ljudi, odnosno pilića.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina