Pregled bibliografske jedinice broj: 1179163
Mikrobiološka ispravnost mljevenih mesnih pripravaka na području Varaždinske županije u 2013. i 2014. godini
Mikrobiološka ispravnost mljevenih mesnih pripravaka na području Varaždinske županije u 2013. i 2014. godini, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179163 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka ispravnost mljevenih mesnih pripravaka na
području Varaždinske županije u 2013. i 2014. godini
(Microbiological safety of minced meat preparations
in Varazdin county in 2013 and 2014)
Autori
Minđek, Renato
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2015
Stranica
50
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., mljeveno meso, mesni pripravci, Varaždinska županija
(Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., minced meat, meat preparatinos, Varazdin County)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je izvršiti analizu prisutnosti bakterija Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus i Salmonella spp. u mljevenim mesnim pripravcima u 2013. i 2014. godini na području Varaždinske županije (Republika Hrvatska). U analizi su primjenjivane akreditirane norme za određivanje ispravnosti uzoraka. Analizom 486 uzoraka iz 2013. godine utvrđeno je da je bilo 96% (466) ispravnih i 4% (20) neispravnih nalaza među kojima je 0, 41% (2) uzoraka bilo je pozitivno na Staphylococcus aureus, 0, 82% (4) uzoraka bilo je pozitivno na E. coli, na Salmonellu je bilo pozitivno 1, 23% (6) uzoraka, dok je 1, 65% (8) uzoraka bilo pozitivno na L. monocytogenes. Na malo većem broju uzoraka mljevenih mesnih pripravaka iz 2014. godine (580) utvrđeno je 99% (574) ispravnih i 1% (6) neispravnih nalaza koji su se odnosili na potvrđenu prisutnost Salmonella spp. 0, 17% (1) uzoraka, dok je na Staphylococcus aureus bilo pozitivno 0, 86% (5) uzoraka. Rezultati ovog kao i prethodnih istraživanja u drugim državama pokazuju velika varijabilnost utvrđenih pozitivnih nalaza pojedinih patogenih mikroorganizama u mesu i mesnim pripravcima. Međutim, istraživanja nedvojbeno pokazuju da postoji realan rizik od trovanja hranom konzumirajući meso i mesne pripravke, pa je potrebno stalno provoditi kontrole prisustva patogena kao i kontrole sanitacijskih postupaka i higijenskih normi u svrhu umanjivanja njihovog pojavljivanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija