Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1179163

Mikrobiološka ispravnost mljevenih mesnih pripravaka na području Varaždinske županije u 2013. i 2014. godini


Minđek, Renato
Mikrobiološka ispravnost mljevenih mesnih pripravaka na području Varaždinske županije u 2013. i 2014. godini, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1179163 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka ispravnost mljevenih mesnih pripravaka na području Varaždinske županije u 2013. i 2014. godini
(Microbiological safety of minced meat preparations in Varazdin county in 2013 and 2014)

Autori
Minđek, Renato

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2015

Stranica
50

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., mljeveno meso, mesni pripravci, Varaždinska županija
(Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., minced meat, meat preparatinos, Varazdin County)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je izvršiti analizu prisutnosti bakterija Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus i Salmonella spp. u mljevenim mesnim pripravcima u 2013. i 2014. godini na području Varaždinske županije (Republika Hrvatska). U analizi su primjenjivane akreditirane norme za određivanje ispravnosti uzoraka. Analizom 486 uzoraka iz 2013. godine utvrđeno je da je bilo 96% (466) ispravnih i 4% (20) neispravnih nalaza među kojima je 0, 41% (2) uzoraka bilo je pozitivno na Staphylococcus aureus, 0, 82% (4) uzoraka bilo je pozitivno na E. coli, na Salmonellu je bilo pozitivno 1, 23% (6) uzoraka, dok je 1, 65% (8) uzoraka bilo pozitivno na L. monocytogenes. Na malo većem broju uzoraka mljevenih mesnih pripravaka iz 2014. godine (580) utvrđeno je 99% (574) ispravnih i 1% (6) neispravnih nalaza koji su se odnosili na potvrđenu prisutnost Salmonella spp. 0, 17% (1) uzoraka, dok je na Staphylococcus aureus bilo pozitivno 0, 86% (5) uzoraka. Rezultati ovog kao i prethodnih istraživanja u drugim državama pokazuju velika varijabilnost utvrđenih pozitivnih nalaza pojedinih patogenih mikroorganizama u mesu i mesnim pripravcima. Međutim, istraživanja nedvojbeno pokazuju da postoji realan rizik od trovanja hranom konzumirajući meso i mesne pripravke, pa je potrebno stalno provoditi kontrole prisustva patogena kao i kontrole sanitacijskih postupaka i higijenskih normi u svrhu umanjivanja njihovog pojavljivanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Minđek, Renato
Mikrobiološka ispravnost mljevenih mesnih pripravaka na području Varaždinske županije u 2013. i 2014. godini, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Minđek, R. (2015) 'Mikrobiološka ispravnost mljevenih mesnih pripravaka na području Varaždinske županije u 2013. i 2014. godini', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Min\djek, Renato}, year = {2015}, pages = {50}, keywords = {Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., mljeveno meso, mesni pripravci, Vara\v{z}dinska \v{z}upanija}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka ispravnost mljevenih mesnih pripravaka na podru\v{c}ju Vara\v{z}dinske \v{z}upanije u 2013. i 2014. godini}, keyword = {Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., mljeveno meso, mesni pripravci, Vara\v{z}dinska \v{z}upanija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Min\djek, Renato}, year = {2015}, pages = {50}, keywords = {Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., minced meat, meat preparatinos, Varazdin County}, title = {Microbiological safety of minced meat preparations in Varazdin county in 2013 and 2014}, keyword = {Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., minced meat, meat preparatinos, Varazdin County}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font