Pregled bibliografske jedinice broj: 1179152
Utjecaj dodatka organskih minerala i pigmenata u hranu brojlera na prinos i kvalitetu mesa
Utjecaj dodatka organskih minerala i pigmenata u hranu brojlera na prinos i kvalitetu mesa, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka organskih minerala i pigmenata u
hranu brojlera na prinos i kvalitetu mesa
(Effect of usage organic minerals and pigments in
broiler feed on yield and quality of broiler meat)
Autori
Crnčec, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
47
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
brojler, organski minerali, pigmenti, senzorna svojstva, Penalty analysis
(broiler, organic minerals, pigments, sensory properties, Penalty analysis)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj zamjene anorganskih mikrominerala s organskima i učinak smanjenja udjela pigmenata u krmnim smjesama na prinos i kvalitetu mesa brojlera. Istraživanje je provedeno na 250 jednodnevnih pilića Ross 308 koji su hranjeni 40 dana i raspoređeni u 5 tretmana i 5 ponavljanja. Kontrolna skupina sadržavala je anorganski oblik minerala i 100% udio pigmenata. Pokusne krmne smjese bile su jednakih sirovinskih receptura i udjela organskih minerala, a udio pigmenata bio je 100%, 80%, 60% i 40% standardnog iznosa. Zamjena anorganskih minerala s organskima kao ni smanjenje udjela pigmenata u hrani nije utjecala na pH vrijednost i sposobnost zadržavanja vode prsnog mišića te klaoničke pokazatelje. Zamjena anorganskih minerala s organskima u hrani nije utjecala na promjenu boje kože, svježeg prsnog mišića i prsnog mišića nakon toplinske obrade, osim na boju prsnog mišića nakon odmrzavanja. Smanjenje udjela pigmenata u hrani odrazilo se na povećanje svjetline i smanjenje zasićenosti boje kože i prsnog mišića, što je dovelo do boljih ocjena senzornih svojstava i do boljeg poretka tretmana s manjim udjelom pigmenata. Stoga smatramo opravdanim smanjiti udjele pigmenata u hrani pilića, što bi se moglo odraziti i na ekonomsku bilancu uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija