Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1179152

Utjecaj dodatka organskih minerala i pigmenata u hranu brojlera na prinos i kvalitetu mesa


Crnčec, Tomislav
Utjecaj dodatka organskih minerala i pigmenata u hranu brojlera na prinos i kvalitetu mesa, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1179152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka organskih minerala i pigmenata u hranu brojlera na prinos i kvalitetu mesa
(Effect of usage organic minerals and pigments in broiler feed on yield and quality of broiler meat)

Autori
Crnčec, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
47

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
brojler, organski minerali, pigmenti, senzorna svojstva, Penalty analysis
(broiler, organic minerals, pigments, sensory properties, Penalty analysis)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj zamjene anorganskih mikrominerala s organskima i učinak smanjenja udjela pigmenata u krmnim smjesama na prinos i kvalitetu mesa brojlera. Istraživanje je provedeno na 250 jednodnevnih pilića Ross 308 koji su hranjeni 40 dana i raspoređeni u 5 tretmana i 5 ponavljanja. Kontrolna skupina sadržavala je anorganski oblik minerala i 100% udio pigmenata. Pokusne krmne smjese bile su jednakih sirovinskih receptura i udjela organskih minerala, a udio pigmenata bio je 100%, 80%, 60% i 40% standardnog iznosa. Zamjena anorganskih minerala s organskima kao ni smanjenje udjela pigmenata u hrani nije utjecala na pH vrijednost i sposobnost zadržavanja vode prsnog mišića te klaoničke pokazatelje. Zamjena anorganskih minerala s organskima u hrani nije utjecala na promjenu boje kože, svježeg prsnog mišića i prsnog mišića nakon toplinske obrade, osim na boju prsnog mišića nakon odmrzavanja. Smanjenje udjela pigmenata u hrani odrazilo se na povećanje svjetline i smanjenje zasićenosti boje kože i prsnog mišića, što je dovelo do boljih ocjena senzornih svojstava i do boljeg poretka tretmana s manjim udjelom pigmenata. Stoga smatramo opravdanim smanjiti udjele pigmenata u hrani pilića, što bi se moglo odraziti i na ekonomsku bilancu uzgoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Crnčec, Tomislav
Utjecaj dodatka organskih minerala i pigmenata u hranu brojlera na prinos i kvalitetu mesa, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Crnčec, T. (2018) 'Utjecaj dodatka organskih minerala i pigmenata u hranu brojlera na prinos i kvalitetu mesa', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Crn\v{c}ec, Tomislav}, year = {2018}, pages = {47}, keywords = {brojler, organski minerali, pigmenti, senzorna svojstva, Penalty analysis}, title = {Utjecaj dodatka organskih minerala i pigmenata u hranu brojlera na prinos i kvalitetu mesa}, keyword = {brojler, organski minerali, pigmenti, senzorna svojstva, Penalty analysis}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Crn\v{c}ec, Tomislav}, year = {2018}, pages = {47}, keywords = {broiler, organic minerals, pigments, sensory properties, Penalty analysis}, title = {Effect of usage organic minerals and pigments in broiler feed on yield and quality of broiler meat}, keyword = {broiler, organic minerals, pigments, sensory properties, Penalty analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font