Pregled bibliografske jedinice broj: 1179147
Primjena senzorne analize u karakterizaciji mesa i mesnih proizvoda
Primjena senzorne analize u karakterizaciji mesa i mesnih proizvoda, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179147 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena senzorne analize u karakterizaciji mesa i
mesnih proizvoda
(Sensory analysis in characterization od meat and
meat products)
Autori
Gorup, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2015
Stranica
31
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
senzorna analiza, ocjenjivač, metode, testovi
(sensory analysis, assessor, methods, tests)
Sažetak
Senzorna analiza se može opisati na mnogobrojne načine. Možemo je označiti kao znanstvenu metodu za izražavanje karakteristika koje se percipiraju preko ljudskih osjetila. Stoga senzorna analiza pokušava pružiti pogled potrošača na proizvod kroz osjet okusa, mirisa, njuha, sluha i dodira. Kao i druge znanstvene metode mjerenja, i senzorna analiza mora imati pokazatelje uspješnosti izvedbe, odnosno preciznost, točnost, osjetljivost i mehanizme izbjegavanja lažnih pozitivnih rezultata. Pouzdani rezultati senzorne analize mogu se ostvariti ako su temeljeni na sposobnostima analitičara u provedbi četiri uvjeta: poznavanju problema, dizajnu testa, treningu i interpretaciji rezultata. Pritom je potrebno obratiti pozornost na brojne usputne faktore poput psiholoških, fizioloških i kulturoloških čimbenika panelista odnosno ocjenjivača, faktore pri njihovom odabiru i treningu, uvažavajući okolišne čimbenike, pripremu uzoraka kao i sam prostor u kojem se testiranje izvodi. Naposljetku, potrebno je shodno ciljevima projekta odabrati odgovarajuću metodu senzorne analize, odnosno odgovarajući test koji će dati pouzdan odgovor na tražena pitanja. Tada će senzorna analiza pokazati svoje potencijale i dati zadovoljavajuće odgovore.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija