Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178714

S mjerom, Što utječe na mutnoću vode za piće?


Rakić, Anita
S mjerom, Što utječe na mutnoću vode za piće? / Čandrić Glibota, Eliana (ur.).
Zagreb: Hrvatska radiotelevizija, 2022


CROSBI ID: 1178714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
S mjerom, Što utječe na mutnoću vode za piće?
(With measure, What affects the turbidity of drinking water?)

Autori
Rakić, Anita

Vrsta obrazovnog materijala
Online predavanje (visokoškolsko obrazovanje)

Izdavač
Hrvatska radiotelevizija

Grad
Zagreb

Godina
2022

Stranica
1

Ključne riječi
voda za piće, mutnoća vode za piće
(drinking water, turbidity of drinking water)

Sažetak
Voda zbog svog kemijskog sastava otapa tvari u svom površinskom dijelu i ispod površine u pukotinama. U definiranju sastava vode sudjeluju gotovo svi kemijski i fizikalno-kemijski procesi uključujući otapanje krutih tvari, izdvajanje taloga, adsorpcija i izdvajanje plinova, ionska izmjena itd. Stoga, sastav vode u prirodi ovisi o sastavu litosfere i o rasprostranjenosti elemenata koji se otapaju iz tla odnosno s onim elementima s kojima voda dolazi u kontakt. Obrađena voda koja prolazi kroz vodoopskrbnu mrežu podliježe određenim promjenama uslijed fizikalno-kemijskih, a i bioloških procesa Svi ti procesi koji se događaju unutar zatvorenog sustava utječu na mutnoću vode za piće. Važno je napomenuti da se unutar cjevovoda s vremenom stvaraju različiti talozi i produkti korozije. Na ove pojave najveći utjecaj ima temperatura, pH, tvrdoća i drugi kemijski nutrijenti vode te konstrukcijski materijal cjevovoda kojim se voda za piće distribuira do potrošača. Mutnoća vode potiče od suspendiranih tvari koje se nalaze u vodi i osnovni je indikator kvalitete vode. Mutnoća vode je pokazatelj koji predstavlja optičko svojstvo vode koje uzrokuje raspršenje i apsorpciju svjetlosnog zračenja. Metoda koja se koristi za određivanje mutnoće je turbidimetrija, a mutnoća se izražava u jedinicama NTU (engl. Nephelometric Turbidity Units). Turbidimetrija je analitička metoda kojom se određuje mutnoća suspenzija tj. određuju se koncentracije tvari koje su suspendirane u vodi u obliku sitnih čestica. Uređaji koji se koriste pri tom za praćenje kvalitete vode su turbidimetri. Smatra se da je voda s mutnoćom manjom od 4.0 NTU dobre kvalitete za piće. Važno je navesti da se ovom metodom mjerenja mutnoće ne mjeri količina čestica u uzorku, već efekt raspršenja svjetla koje spomenute čestice uzrokuju i ne može se dovesti u direktnu vezu s ukupnim sadržajem suspendiranih tvari u vodi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Anita Rakić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rakić, Anita
S mjerom, Što utječe na mutnoću vode za piće? / Čandrić Glibota, Eliana (ur.).
Zagreb: Hrvatska radiotelevizija, 2022
Čandrić Glibota, E. (ur.) (2022) S mjerom, Što utječe na mutnoću vode za piće?. Zagreb. Hrvatska radiotelevizija.
@unknown{unknown, author = {Raki\'{c}, Anita}, editor = {\v{C}andri\'{c} Glibota, E.}, year = {2022}, pages = {1}, keywords = {voda za pi\'{c}e, mutno\'{c}a vode za pi\'{c}e}, title = {S mjerom, \v{S}to utje\v{c}e na mutno\'{c}u vode za pi\'{c}e?}, keyword = {voda za pi\'{c}e, mutno\'{c}a vode za pi\'{c}e}, publisher = {Hrvatska radiotelevizija}, publisherplace = {Zagreb} }
@unknown{unknown, author = {Raki\'{c}, Anita}, editor = {\v{C}andri\'{c} Glibota, E.}, year = {2022}, pages = {1}, keywords = {drinking water, turbidity of drinking water}, title = {With measure, What affects the turbidity of drinking water?}, keyword = {drinking water, turbidity of drinking water}, publisher = {Hrvatska radiotelevizija}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font