Pregled bibliografske jedinice broj: 1178712
S mjerom, Što utječe na miris vode za piće?
S mjerom, Što utječe na miris vode za piće? / Čandrić Glibota, Eliana (ur.).
Zagreb: Hrvatska radiotelevizija, 2022
CROSBI ID: 1178712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
S mjerom, Što utječe na miris vode za piće?
(With measure, What affects the smell of drinking
water?)
Autori
Rakić, Anita
Vrsta obrazovnog materijala
Online predavanje (visokoškolsko obrazovanje)
Izdavač
Hrvatska radiotelevizija
Grad
Zagreb
Godina
2022
Stranica
1
Ključne riječi
voda za piće, miris vode za piće
(drinking water, the smell of drinking water)
Sažetak
Osiguranje dovoljne količine zdravstveno ispravne vode za piće predstavlja elementarnu civilizacijsku nužnost. Kvalitetan, brz i pouzdan transport vode do potrošača jedan je od osnovnih preduvjeta kvalitetnog stanovanja u urbanoj sredini. Osim dovoljne količine vode za vodoopskrbu, bitna je i njezina kakvoća. Voda neodgovarajuće sanitarne kakvoće može ugroziti zdravlje ljudi. Tijekom obrade vode za piće i transporta do krajnjih korisnika dolazi do niza reakcija. Te reakcije mogu izazvati promjene u kakvoći vode za piće. Tijekom putovanja vode od ulaza u vodoopskrbni sustav do potrošača dolazi do reakcija u samoj vodi i to zbog intereakcija između vode i sastojaka u vodi sa stjenkama cijevi i armatura kao i različitih fizikalnih, kemijskih i bioloških reakcija u samoj vodi. Organoleptičkim pregledom može se odrediti miris vode. Miris vode zavisi od primjesa u vodi i od temperature same vode. Na miris vode mogu utjecati mikroorganizmi, alge i planktoni u raspadanju, fenoli, nafta, sumporni spojevi itd.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita