Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178431

Tradicijsko kulinarstvo Gorskog kotara – poticaj održivom razvoju


Ivanišević, Jelena
Tradicijsko kulinarstvo Gorskog kotara – poticaj održivom razvoju // Mrkopalj – mjesto zdravog življenja, knjiga izlaganja na stručnom skupu / Ivanišević, Goran (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2018. str. 83-87 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1178431 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tradicijsko kulinarstvo Gorskog kotara – poticaj održivom razvoju
(Culinary traditions of Gorski kotar -toward sustainable development)

Autori
Ivanišević, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Mrkopalj – mjesto zdravog življenja, knjiga izlaganja na stručnom skupu / Ivanišević, Goran - Zagreb : Medicinska naklada, 2018, 83-87

ISBN
9789537959524

Skup
Mrkopalj – mjesto zdravog življenja

Mjesto i datum
Mrkopalj, Hrvatska, 19.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
tradicijska prehrana, kulinarska baština, Gorski kotar
(traditional diet, culinary heritage, Gorski kotar, Croatia)

Sažetak
U ovome će se radu izložiti osnovne značajke tradicijske prehrane Gorskog kotara, namirnice i jela, a karakteristična su za ovu hrvatsku regiju. Jednako kao i Lika te donekle dalmatinsko zaleđe, Gorski kotar dijeli prehrambenu skromnu i razboritu sudbinu življenja u kršnom području, dajući prednost stočarstvu nad poljodjelstvom te čuvajući i prenoseći etnobotaničko znanje. Održivost tradicijske prehrane temelji se upravo na razumnom korištenju resursa, odnosno čvrstoj vezi između lokalne proizvodnje i lokalne potrošnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jelena Ivanišević (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.croatiaincognita.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ivanišević, Jelena
Tradicijsko kulinarstvo Gorskog kotara – poticaj održivom razvoju // Mrkopalj – mjesto zdravog življenja, knjiga izlaganja na stručnom skupu / Ivanišević, Goran (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2018. str. 83-87 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Ivanišević, J. (2018) Tradicijsko kulinarstvo Gorskog kotara – poticaj održivom razvoju. U: Ivanišević, G. (ur.)Mrkopalj – mjesto zdravog življenja, knjiga izlaganja na stručnom skupu.
@article{article, author = {Ivani\v{s}evi\'{c}, Jelena}, editor = {Ivani\v{s}evi\'{c}, G.}, year = {2018}, pages = {83-87}, keywords = {tradicijska prehrana, kulinarska ba\v{s}tina, Gorski kotar}, isbn = {9789537959524}, title = {Tradicijsko kulinarstvo Gorskog kotara – poticaj odr\v{z}ivom razvoju}, keyword = {tradicijska prehrana, kulinarska ba\v{s}tina, Gorski kotar}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Mrkopalj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ivani\v{s}evi\'{c}, Jelena}, editor = {Ivani\v{s}evi\'{c}, G.}, year = {2018}, pages = {83-87}, keywords = {traditional diet, culinary heritage, Gorski kotar, Croatia}, isbn = {9789537959524}, title = {Culinary traditions of Gorski kotar -toward sustainable development}, keyword = {traditional diet, culinary heritage, Gorski kotar, Croatia}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Mrkopalj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font