Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178171

Projekt sustava grijanja i hlađenja restorana


Mataić, Ivan
Projekt sustava grijanja i hlađenja restorana, 2021., diplomski rad, diplomski, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb


CROSBI ID: 1178171 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Projekt sustava grijanja i hlađenja restorana
(Design of heating and cooling system for the restaurant)

Autori
Mataić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet strojarstva i brodogradnje

Mjesto
Zagreb

Datum
17.12

Godina
2021

Stranica
50

Mentor
Balen, Igor

Ključne riječi
podno grijanje i hlađenje, potrošna topla voda, ventilokonvektori, dizalica topline zrak-voda
(underfloor hetaing and cooling, domestic hot water, fan coils, air-to-water heat pump)

Sažetak
U ovome radu projektira se sustav grijanja, hlađenja i pripreme potrošne tople vode zgrade restorana s uredima na području Zagreba. Zgrada ima dvije etaže, prizemlje i prvi kat koji su identičnih dimenzija ali različite namjene. Zgrada je podijeljena na dva dijela: Restoran i Urede. Pod Restoran spada cijelo prizemlje i manji dio prvog kata, dok ostatak prvog kata spada pod Urede. Proračun toplinskog i rashladnog opterećenja zgrade napravljen je prema normi HRN EN 12831, odnosno smjernici VDI 2078. Prema rezultatima tog proračuna potrebno je osigurati najmanje 88, 09 kW rashladnog i 35, 25 kW toplinskog učina kako bi se održali projektni uvjeti u prostorijama. Sustavom podnog grijanja zadovoljavaju se svi toplinski gubici zgrade u zimskome razdoblju, dok se podnim hlađenjem ne uspijevaju zadovoljiti sve potrebe za hlađenjem, koje su veće nego potrebe za grijanjem. Ukupno instalirani kapacitet podnog grijanja iznosi 41, 59 kW, a podnog hlađenja 15, 80 kW. Sustavom ventilokonvektora nadoknađuje se manjak kapaciteta podnog hlađenja. Ventilokonvektori mogu raditi i u grijanju i u hlađenju, ali kako su potrebe za grijanjem zadovoljene podnim grijanjem, oni će se u zimskome razdoblju paliti samo u iznimnim slučajevima. U periodu hlađenja oni se pale u onom trenutku kada podno hlađenje ne može zadovoljiti potrebe zgrade za hlađenjem. Instalirani vetilokonvektori imaju ukupni kapacitet 78, 7 kW za grijanje i 74, 62 kW za hlađenje. Uz ogrjevna tijela dimenzionirana je i odabrana sva ostala potrebna armatura poput: troputnih miješajućih i prekretnih ventila, tlačno neovisnih i balansirajućih ventila, kalorimetra, cirkulacijskih pumpi, ekspanzijske posude i na kraju izvora topline tj. dizalice topline zrak- voda sa spremnikom ogrjevne i rashladne vode volumena 1000 l. Dizalica topline izvedena je u monoblok izvedbi i smještena na krovu zgrade. Ogrjevni kapacitet iznosi 53, 9 kW pri vanjskoj temperaturi od -15 °C i temperaturnom režimu od 45/40°C, a rashladni kapacitet 100, 7 kW pri vanjskoj temperaturi od 35 °C i temperaturnom režimu 7/12 °C. Za pripremu potrošne tople vode, odabrana je zasebna dizalica topline u monoblok izvedbi ogrjevnog kapaciteta 12, 4 kW pri vanjskoj temperaturi od -15 °C i temperaturnom režimu 60/55 °C sa spremnikom za PTV volumena 500 l. Za potrebe grijača i hladnjaka dviju klima komora na krovu dimenzionirane su tri zasebne monoblok dizalice topline od toga jedna ogrjevnog i rashladnog kapaciteta od 14 kW, a dvije ogrjevnog i rashladnog kapaciteta 50, 4 kW. U prilogu ovog rada nalaze se nacrti u kojima je detaljno prikazan raspored i odabir opreme po etažama, sa pripadajućim shemama grijanja, hlađenja i pripreme PTV-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

Profili:

Avatar Url Igor Balen (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mataić, Ivan
Projekt sustava grijanja i hlađenja restorana, 2021., diplomski rad, diplomski, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb
Mataić, I. (2021) 'Projekt sustava grijanja i hlađenja restorana', diplomski rad, diplomski, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matai\'{c}, Ivan}, year = {2021}, pages = {50}, keywords = {podno grijanje i hla\djenje, potro\v{s}na topla voda, ventilokonvektori, dizalica topline zrak-voda}, title = {Projekt sustava grijanja i hla\djenja restorana}, keyword = {podno grijanje i hla\djenje, potro\v{s}na topla voda, ventilokonvektori, dizalica topline zrak-voda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matai\'{c}, Ivan}, year = {2021}, pages = {50}, keywords = {underfloor hetaing and cooling, domestic hot water, fan coils, air-to-water heat pump}, title = {Design of heating and cooling system for the restaurant}, keyword = {underfloor hetaing and cooling, domestic hot water, fan coils, air-to-water heat pump}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font