Pregled bibliografske jedinice broj: 1178051
Tehnologija proizvodnje djevičanskog repičinog ulja
Tehnologija proizvodnje djevičanskog repičinog ulja, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje djevičanskog repičinog ulja
(Production Technology of Virgin Rapeseed Oil)
Autori
Cesar, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2020
Stranica
32
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
uljana repica ; djevičansko repičino ulje ; hidraulička preša
(rapeseed ; virgin rapeseed oil ; hydraulic press)
Sažetak
Uljana repica (Brassica napus L.) je jedna od najznačajnijih sirovina za proizvodnju jestivih biljnih ulja. Cilj završnog rada je detaljno opisati proces proizvodnje djevičanskog repičinog ulja. Proces proizvodnje djevičanskog repičinog ulja sastoji se od nekoliko tehnoloških faza koje ćemo detaljnije opisati kroz ovaj rad. Tehnološke faze su slijedeće: čišćenje sjemena, sušenje sjemena, mljevenje sjemena, kondicioniranje sjemena (zagrijavanje sjemena uz dodatak malo vode), prešanje sa hidrauličkom prešom (zatvoreni tip preše), dobiveno sirovo repičino ulje ide na čišćenje (sedimentacija, filtracija ili centrifugalni separator) i skladištenje djevičanskog repičinog ulja. Ulje repice koristi se u prehrani ljudi, služi kao nosač bjelančevina, odnosno energije u smjesama za ishranu stoke, služi kao sirovina u kemijskoj industriji i u proizvodnji biodizela, kozmetičkoj industriji i farmaceutskoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)