Pregled bibliografske jedinice broj: 1178013
Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima
Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178013 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima
(Production of Cold Pressed Black Cumin Seed Oil)
Autori
Majstorović, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
17
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
sjemenke kima ; ulje crnog kima ; prešanje ; skladištenje
(cumin seeds ; black cumin oil ; pressing ; storage)
Sažetak
Ulje crnog kima (Nigella sativa) sadrži više od 100 sastojaka, kao što su eterična ulja, vitamini i enzimi te elementi u tragovima. Crni kim je jedna od biljnih vrsta čije sjemenke sadrže ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama. Zbog njegovog sastava (prvenstveno sastava masnih kiselina, visokog udjela linolne i oleinske masne kiseline) te aktivnih komponenti kao što je timokinon, ulju crnog kima pripisuju se ljekovita svojstva što ga čini zanimljivim za daljnja istraživanja. Cilj rada je odrediti osnovne parametre kvalitete sjemena crnog kima uzgajanog u različitim geografskim podnebljima te odrediti sastav masnih kiselina proizvedenog sirovog ulja crnog kima. Za istraživanje korišteno je sjeme crnog kima uzgajano u Italiji, Egiptu, Turskoj, Iranu i Hrvatskoj. Sjeme crnog kima sadrži u prosjeku 8% vode te 29% ulja. Dominantna masna kiselina u ulju crnog kima je linolna masna kiselina, a u značajnim udjelima još su prisutne i oleinska, palmitinska, stearinska i eikosadienska masna kiselina. Priprema sirovine za izdvajanje ulja obuhvaća čišćenje, ljuštenje i mljevenje, ali na prešanje može ići sirovina i bez ljuštenja i mljevenja što ovisi o vrsti sirovine. Hladno prešana i djevičanska biljna ulja su vrlo nestabilna i osjetljiva. Kako bi biljna ulja zadržala traženu kvalitetu do potrošnje važno je tijekom skladištenja i pakiranja kontrolirati cijeli niz parametara, jer zbog njihove velike osjetljivosti i kod najmanjeg propusta postaju neupotrebljiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)