Pregled bibliografske jedinice broj: 1178011
Tehnologija proizvodnje bademovog ulja
Tehnologija proizvodnje bademovog ulja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1178011 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje bademovog ulja
(The Technology of Almond Oil Production)
Autori
Štimac, Alen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.09
Godina
2021
Stranica
28
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
badem ; prešanje ; bademovo ulje
(almonds ; pressing proces ; almond oil)
Sažetak
Hladno prešano bademovo ulje spada u skupinu nerafiniranih ulja. Proces proizvodnje hladno prešanih ulja podrazumijeva nekoliko faza: ljuštenje, čišćenje, sušenje i mljevenje. Sušenjem se iz sirovine odstranjuje voda što omogućuje duže vrijeme čuvanja bez štetnih posljedica na kvalitetu ulja unutar jezgre badema te bolju preradu. Tako prethodno obrađena sirovina se zatim melje da bi se povećala površina koja uvjetuje uspješnost izdvajanja ulja iz sirovine tijekom prešanja. Prešanjem jezgre badema u pužnoj preši dobiva se sirovo ulje koje ide na bistrenje kako bi se izdvojile sve krute čestice i nečistoće koje zaostaju u ulju nakon prešanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)