Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178011

Tehnologija proizvodnje bademovog ulja


Štimac, Alen
Tehnologija proizvodnje bademovog ulja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1178011 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje bademovog ulja
(The Technology of Almond Oil Production)

Autori
Štimac, Alen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
08.09

Godina
2021

Stranica
28

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
badem ; prešanje ; bademovo ulje
(almonds ; pressing proces ; almond oil)

Sažetak
Hladno prešano bademovo ulje spada u skupinu nerafiniranih ulja. Proces proizvodnje hladno prešanih ulja podrazumijeva nekoliko faza: ljuštenje, čišćenje, sušenje i mljevenje. Sušenjem se iz sirovine odstranjuje voda što omogućuje duže vrijeme čuvanja bez štetnih posljedica na kvalitetu ulja unutar jezgre badema te bolju preradu. Tako prethodno obrađena sirovina se zatim melje da bi se povećala površina koja uvjetuje uspješnost izdvajanja ulja iz sirovine tijekom prešanja. Prešanjem jezgre badema u pužnoj preši dobiva se sirovo ulje koje ide na bistrenje kako bi se izdvojile sve krute čestice i nečistoće koje zaostaju u ulju nakon prešanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Štimac, Alen
Tehnologija proizvodnje bademovog ulja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Štimac, A. (2021) 'Tehnologija proizvodnje bademovog ulja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}timac, Alen}, year = {2021}, pages = {28}, keywords = {badem, pre\v{s}anje, bademovo ulje}, title = {Tehnologija proizvodnje bademovog ulja}, keyword = {badem, pre\v{s}anje, bademovo ulje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}timac, Alen}, year = {2021}, pages = {28}, keywords = {almonds, pressing proces, almond oil}, title = {The Technology of Almond Oil Production}, keyword = {almonds, pressing proces, almond oil}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font