Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1177519

Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi


Kozačinski, Lidija; Popović, Maja; Špoljarić, Daniel; Pleadin, Jelka; Njari, Bela; Mikuš, Tomislav; Cvrtila, Željka
Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 6; 506-513 doi:10.31727/m.23.6.2 (međunarodna recenzija, kratko priopcenje, ostalo)


CROSBI ID: 1177519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi
(Influence of the addition of white button mushroom preparation in the diet on the chemical and fatty acid composition of lamb meat)

Autori
Kozačinski, Lidija ; Popović, Maja ; Špoljarić, Daniel ; Pleadin, Jelka ; Njari, Bela ; Mikuš, Tomislav ; Cvrtila, Željka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 23 (2021), 6; 506-513

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kratko priopcenje, ostalo

Ključne riječi
janjetina ; plemenita pečurka ; kakvoća mesa ; Agaricus bisporus
(lamb ; champignon ; meat quality ; Agaricus bisporus)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi osnovni kemijski i masnokiselinski sastav te udio kolesterola m. longissimus dorsi janjadi hranjene voluminoznom krmom i koncentratom, kojima je u različitim omjerima dodavan suhi pripravak plemenite pečurke odnosno usitnjena svježa pečurka. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 30 klaonički obrađenih trupova janjadi podijeljeno u tri skupine. U svrhu utvrđivanja kvalitete, nakon klanja s trupova uzeti su uzorci (m. longissimus dorsi) za senzornu ocjenu mesa janjadi te određivanje kemijskog i masnokiselinskog sastava te kolesterola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3685 - INOVATIVNI FUNKCIONALNI PROIZVODI OD JANJEĆEG MESA (INOJANJETINA) (Popović, Maja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kozačinski, Lidija; Popović, Maja; Špoljarić, Daniel; Pleadin, Jelka; Njari, Bela; Mikuš, Tomislav; Cvrtila, Željka
Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 6; 506-513 doi:10.31727/m.23.6.2 (međunarodna recenzija, kratko priopcenje, ostalo)
Kozačinski, L., Popović, M., Špoljarić, D., Pleadin, J., Njari, B., Mikuš, T. & Cvrtila, Ž. (2021) Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (6), 506-513 doi:10.31727/m.23.6.2.
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Popovi\'{c}, Maja and \v{S}poljari\'{c}, Daniel and Pleadin, Jelka and Njari, Bela and Miku\v{s}, Tomislav and Cvrtila, \v{Z}eljka}, year = {2021}, pages = {506-513}, DOI = {10.31727/m.23.6.2}, keywords = {janjetina, plemenita pe\v{c}urka, kakvo\'{c}a mesa, Agaricus bisporus}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.23.6.2}, volume = {23}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj dodatka pripravka plemenite pe\v{c}urke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi}, keyword = {janjetina, plemenita pe\v{c}urka, kakvo\'{c}a mesa, Agaricus bisporus} }
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Popovi\'{c}, Maja and \v{S}poljari\'{c}, Daniel and Pleadin, Jelka and Njari, Bela and Miku\v{s}, Tomislav and Cvrtila, \v{Z}eljka}, year = {2021}, pages = {506-513}, DOI = {10.31727/m.23.6.2}, keywords = {lamb, champignon, meat quality, Agaricus bisporus}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.23.6.2}, volume = {23}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Influence of the addition of white button mushroom preparation in the diet on the chemical and fatty acid composition of lamb meat}, keyword = {lamb, champignon, meat quality, Agaricus bisporus} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font