Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1177004

Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije


Jakić, Iva
Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1177004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije
(Extraction of Bioactive Compounds from Food Industry Residues)

Autori
Jakić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2021

Stranica
20

Mentor
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
proizvodni ostaci prehrambene industrije ; ekstrakcija ; bioaktivne tvari
(food industry residues ; extraction ; bioactive compounds)

Sažetak
Razvoj prehrambene industrije predstavlja važan segment gospodarstva. Tijekom prerade sirovina u nekom proizvodnom procesu zaostaju značajne količine proizvodnih ostataka koji se uglavnom smatraju otpadom iako se mogu koristiti u proizvodnji visokovrijednih produkata (npr. biološki aktivnih ekstrakta, enzima, vlakana, stočne hrane i sl.). Razvoj moderne prehrambene industrije podrazumijeva i razvoj strategije za zbrinjavanje/iskorištavanje proizvodnih ostataka gdje se prednost daje ekološki prihvatljivim postupcima. U ovom radu dan je pregled najčešće korištenih metoda ekstrakcije bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije. U radu su opisani proizvodni ostaci iz prehrambene industrije, bioaktivni spojevi koji se najčešće ekstrahiraju iz proizvodnih ostataka te faktori o kojima ovisi njihova učinkovitost ekstrakcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jakić, Iva
Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jakić, I. (2021) 'Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jaki\'{c}, Iva}, year = {2021}, pages = {20}, keywords = {proizvodni ostaci prehrambene industrije, ekstrakcija, bioaktivne tvari}, title = {Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije}, keyword = {proizvodni ostaci prehrambene industrije, ekstrakcija, bioaktivne tvari}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jaki\'{c}, Iva}, year = {2021}, pages = {20}, keywords = {food industry residues, extraction, bioactive compounds}, title = {Extraction of Bioactive Compounds from Food Industry Residues}, keyword = {food industry residues, extraction, bioactive compounds}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font