Pregled bibliografske jedinice broj: 1177004
Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije
Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1177004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija bioaktivnih tvari iz proizvodnih
ostataka prehrambene industrije
(Extraction of Bioactive Compounds from Food Industry
Residues)
Autori
Jakić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2021
Stranica
20
Mentor
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
proizvodni ostaci prehrambene industrije ; ekstrakcija ; bioaktivne tvari
(food industry residues ; extraction ; bioactive compounds)
Sažetak
Razvoj prehrambene industrije predstavlja važan segment gospodarstva. Tijekom prerade sirovina u nekom proizvodnom procesu zaostaju značajne količine proizvodnih ostataka koji se uglavnom smatraju otpadom iako se mogu koristiti u proizvodnji visokovrijednih produkata (npr. biološki aktivnih ekstrakta, enzima, vlakana, stočne hrane i sl.). Razvoj moderne prehrambene industrije podrazumijeva i razvoj strategije za zbrinjavanje/iskorištavanje proizvodnih ostataka gdje se prednost daje ekološki prihvatljivim postupcima. U ovom radu dan je pregled najčešće korištenih metoda ekstrakcije bioaktivnih tvari iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije. U radu su opisani proizvodni ostaci iz prehrambene industrije, bioaktivni spojevi koji se najčešće ekstrahiraju iz proizvodnih ostataka te faktori o kojima ovisi njihova učinkovitost ekstrakcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ana Bucić-Kojić
(mentor)