Pregled bibliografske jedinice broj: 1176853
Ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi
Ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi // III. Međunarodni znanstveno-stručni skup: „INOVACIJE I AGROBIZNIS“ / Zrakić Sušac, Magdalena ; Juračak, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED), 2021. str. 69-70 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1176853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji
proizvoda od morskih makroalgi
(Behavior of Croatian consumers in the consumption of
seaweed products)
Autori
Tomić Maksan, Marina ; Matulić, Daniel ; Mesić, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
III. Međunarodni znanstveno-stručni skup: „INOVACIJE I AGROBIZNIS“
/ Zrakić Sušac, Magdalena ; Juračak, Josip - Zagreb : Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED), 2021, 69-70
ISBN
978-953-48919-2-6
Skup
3rd International Scientific Conference Innovation and Agribusiness = 3. međunarodni stručno-znanstveni skup Inovacije i agrobiznis
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.11.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
alternativni izvori hrane, morske makroalge, potrošači, anketno ispitivanje
(alternative food sources, seaweed, consumers, survey)
Sažetak
Kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za hranom, a ujedno osigurala održivost kao veliki izazov suvremenog društva, trebalo bi se okrenuti novim alternativnim izvorima hrane. Jedan od takvih održivih, a nedovoljno iskorištenih izvora hrane svakako su morske makroalge. Cilj ovog rada bio je utvrditi ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi. Provedeno je online anketno ispitivanje na prigodnom uzorku od 607 ispitanika. Rezultati istraživanja pokazuju da su najčešće prve asocijacije ispitanika na pojam morske alge zdravlje, more, sushi, zeleno i biljke. Više od polovice ispitanika ima iskustvo u konzumaciji morskih makroalgi, pri čemu su najčešće konzumirali sushi rolice umotane u morske makroalge, morske makroalge u juhi, te dodatke prehrani od morskih algi. Većina ispitanika kušala je makroalge u Hrvatskoj i to u restoranu i/ili trgovini gdje se može kupiti hrana „za van“. Ispitanici su najčešće konzumirali proizvode od morskih algi za neke posebne prigode. Najveći udio ispitanika preferirao bi konzumaciju algi domaćeg podrijetla, a na veću konzumaciju mogla bi ih potaknuti preporuka članova obitelji/prijatelja ili pak preporuka zdravstvenih djelatnika. Najvažniji razlozi za konzumaciju morskih algi su činjenica da su zdrave i prirodni izvor Omega-3. S druge strane, najveće barijere u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi su viša cijena, zabrinutost oko sigurnosti za konzumaciju, zabrinutost oko zaraze bakterijama te zabrinutost oko kemijskih toksina. Rezultati istraživanja daju informacijsku podlogu za planiranje daljnjih aktivnosti u svrhu razvoja tržišta alternativnih izvora hrane poput proizvoda od morskih makroalgi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb