Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176853

Ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi


Tomić Maksan, Marina; Matulić, Daniel; Mesić, Željka
Ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi // III. Međunarodni znanstveno-stručni skup: „INOVACIJE I AGROBIZNIS“ / Zrakić Sušac, Magdalena ; Juračak, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED), 2021. str. 69-70 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1176853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi
(Behavior of Croatian consumers in the consumption of seaweed products)

Autori
Tomić Maksan, Marina ; Matulić, Daniel ; Mesić, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
III. Međunarodni znanstveno-stručni skup: „INOVACIJE I AGROBIZNIS“ / Zrakić Sušac, Magdalena ; Juračak, Josip - Zagreb : Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED), 2021, 69-70

ISBN
978-953-48919-2-6

Skup
3rd International Scientific Conference Innovation and Agribusiness = 3. međunarodni stručno-znanstveni skup Inovacije i agrobiznis

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.11.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
alternativni izvori hrane, morske makroalge, potrošači, anketno ispitivanje
(alternative food sources, seaweed, consumers, survey)

Sažetak
Kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za hranom, a ujedno osigurala održivost kao veliki izazov suvremenog društva, trebalo bi se okrenuti novim alternativnim izvorima hrane. Jedan od takvih održivih, a nedovoljno iskorištenih izvora hrane svakako su morske makroalge. Cilj ovog rada bio je utvrditi ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi. Provedeno je online anketno ispitivanje na prigodnom uzorku od 607 ispitanika. Rezultati istraživanja pokazuju da su najčešće prve asocijacije ispitanika na pojam morske alge zdravlje, more, sushi, zeleno i biljke. Više od polovice ispitanika ima iskustvo u konzumaciji morskih makroalgi, pri čemu su najčešće konzumirali sushi rolice umotane u morske makroalge, morske makroalge u juhi, te dodatke prehrani od morskih algi. Većina ispitanika kušala je makroalge u Hrvatskoj i to u restoranu i/ili trgovini gdje se može kupiti hrana „za van“. Ispitanici su najčešće konzumirali proizvode od morskih algi za neke posebne prigode. Najveći udio ispitanika preferirao bi konzumaciju algi domaćeg podrijetla, a na veću konzumaciju mogla bi ih potaknuti preporuka članova obitelji/prijatelja ili pak preporuka zdravstvenih djelatnika. Najvažniji razlozi za konzumaciju morskih algi su činjenica da su zdrave i prirodni izvor Omega-3. S druge strane, najveće barijere u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi su viša cijena, zabrinutost oko sigurnosti za konzumaciju, zabrinutost oko zaraze bakterijama te zabrinutost oko kemijskih toksina. Rezultati istraživanja daju informacijsku podlogu za planiranje daljnjih aktivnosti u svrhu razvoja tržišta alternativnih izvora hrane poput proizvoda od morskih makroalgi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Tomić Maksan, Marina; Matulić, Daniel; Mesić, Željka
Ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi // III. Međunarodni znanstveno-stručni skup: „INOVACIJE I AGROBIZNIS“ / Zrakić Sušac, Magdalena ; Juračak, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED), 2021. str. 69-70 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Tomić Maksan, M., Matulić, D. & Mesić, Ž. (2021) Ponašanje hrvatskih potrošača u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi. U: Zrakić Sušac, M. & Juračak, J. (ur.)III. Međunarodni znanstveno-stručni skup: „INOVACIJE I AGROBIZNIS“.
@article{article, author = {Tomi\'{c} Maksan, Marina and Matuli\'{c}, Daniel and Mesi\'{c}, \v{Z}eljka}, year = {2021}, pages = {69-70}, keywords = {alternativni izvori hrane, morske makroalge, potro\v{s}a\v{c}i, anketno ispitivanje}, isbn = {978-953-48919-2-6}, title = {Pona\v{s}anje hrvatskih potro\v{s}a\v{c}a u konzumaciji proizvoda od morskih makroalgi}, keyword = {alternativni izvori hrane, morske makroalge, potro\v{s}a\v{c}i, anketno ispitivanje}, publisher = {Hrvatsko agroekonomsko dru\v{s}tvo (HAED)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tomi\'{c} Maksan, Marina and Matuli\'{c}, Daniel and Mesi\'{c}, \v{Z}eljka}, year = {2021}, pages = {69-70}, keywords = {alternative food sources, seaweed, consumers, survey}, isbn = {978-953-48919-2-6}, title = {Behavior of Croatian consumers in the consumption of seaweed products}, keyword = {alternative food sources, seaweed, consumers, survey}, publisher = {Hrvatsko agroekonomsko dru\v{s}tvo (HAED)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font