Pregled bibliografske jedinice broj: 1176683
Utjecaj tipa pužne osovine i parametara prešanja sjemenke suncokreta sorte NK Neoma pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja
Utjecaj tipa pužne osovine i parametara prešanja sjemenke suncokreta sorte NK Neoma pužnom prešom na prinos i kvalitetu ulja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176683 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tipa pužne osovine i parametara prešanja
sjemenke suncokreta sorte NK Neoma pužnom prešom
na prinos i kvalitetu ulja
(Influence of the Worm Shaft Type and Parameters of
Pressing Sunflower Seed Varieties NK Neoma by a
Screw Press on the Yield and Quality of Oil)
Autori
Franjić, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
43
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
suncokretovo ulje ; hladno prešano ulje ; pužna preša ; parametri prešanja
(sunflower oil ; cold pressed oil ; pressing parameters ; screw press)
Sažetak
Suncokretovo ulje proizvodi se iz sjemenki biljke Helianthus annus L. koja je podrijetlom iz Sjeverne Amerike. Sjemenke suncokreta sadrže oko 40 - 60 % ulja. U ovom ispitivanju proizvedeno je suncokretovo ulje iz sjemenki suncokreta sorte NK Neoma koja je uzgojena s povećanim udjelom selena, cinka i željeza. Ulje je proizvedeno hladnim prešanjem uz pomoć pužne preše, a ispitivan je utjecaj dva tipa pužne osovine i različitih procesnih parametara prešanja na prinos i kvalitetu ulja. Tijekom prešanja ispitivani parametri su: veličina nastavka za izlaz pogače, temperatura grijača glave preše i frekvencija elektromotora. Na proizvedenom hladnom prešanom suncokretovom ulju određeni su osnovni parametri kvalitete ulja: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio vode, udio netopljivih nečistoća, te parametri identifikacije ulja: saponifikacijski i jodni broj. Rezultati pokazuju da vrijednostii osnovnih parametara kvalitete ne prelaze maksimalno dopuštene vrijednosti prema Pravilniku o jestivim uljima i mastima (NN 11/19).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)