Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176222

PRIMJENA JESTIVIH FILMOVA S BILJNIM EKSTRAKTIM U PROIZVODNJI POLUTVRDIH SIREVA PREMA HACCP NAČELIMA


Rešetar, Ivana
PRIMJENA JESTIVIH FILMOVA S BILJNIM EKSTRAKTIM U PROIZVODNJI POLUTVRDIH SIREVA PREMA HACCP NAČELIMA, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1176222 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRIMJENA JESTIVIH FILMOVA S BILJNIM EKSTRAKTIM U PROIZVODNJI POLUTVRDIH SIREVA PREMA HACCP NAČELIMA
(APPLICATION OF EDIBLE COATINGS WITH PLANT EXTRACTS IN THE PRODUCTION OF SEMI-HARD CHEESES ACCORDING TO HACCP PRINCIPLES)

Autori
Rešetar, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2021

Stranica
50

Mentor
Barukčić, Irena

Ključne riječi
jestivi filmovi, biljni ekstrakti, antioksidativna svojstva, HACCP, analiza rizika
(edible coating, plant extracts, antioxidant properties, HACCP, risk analysis)

Sažetak
Potrošnja sira značajno se povećala zbog značajne raznolikosti sira, raznovrsnosti proizvoda i promjena u životnim stilovima potrošača. Kvarenje polutvrdih sireva može se potaknuti njihovim razdobljem sazrijevanja i/ili dugim rokom trajanja. Stoga studije očuvanja imaju temeljnu ulogu u održavanju ili povećanju njihova roka trajanja i od velike su važnosti za mliječni sektor. Sigurnost i kvaliteta hrane kod aktivnih pakiranja ovise o kemijskim interakcijama hrane i jestivog filma. Prirodni dodaci kao ekstrakti bogati polifenolima mogu promijeniti strukturu i morfologiju jestivog filma što utječe na njihovu biodostupnost. Kombiniranjem funkcionalnih i/ili bioaktivnih svojstava može se predvidjeti funkcionalnost ovakvih jestivih filmova. Cilj ovog diplomskog rada bio prikazati najvažnije spoznaje dostupne iz područja razvoja i primjene jestivih filmova u sirarstvu te primijeniti načela Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) standarda u generičkom modelu proizvodnje sireva s jestivim filmovima kako bi se provela analiza rizika i utvrdile potencijale kritične kontrolne točke u tom procesu

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rešetar, Ivana
PRIMJENA JESTIVIH FILMOVA S BILJNIM EKSTRAKTIM U PROIZVODNJI POLUTVRDIH SIREVA PREMA HACCP NAČELIMA, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Rešetar, I. (2021) 'PRIMJENA JESTIVIH FILMOVA S BILJNIM EKSTRAKTIM U PROIZVODNJI POLUTVRDIH SIREVA PREMA HACCP NAČELIMA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Re\v{s}etar, Ivana}, year = {2021}, pages = {50}, keywords = {jestivi filmovi, biljni ekstrakti, antioksidativna svojstva, HACCP, analiza rizika}, title = {PRIMJENA JESTIVIH FILMOVA S BILJNIM EKSTRAKTIM U PROIZVODNJI POLUTVRDIH SIREVA PREMA HACCP NA\v{C}ELIMA}, keyword = {jestivi filmovi, biljni ekstrakti, antioksidativna svojstva, HACCP, analiza rizika}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Re\v{s}etar, Ivana}, year = {2021}, pages = {50}, keywords = {edible coating, plant extracts, antioxidant properties, HACCP, risk analysis}, title = {APPLICATION OF EDIBLE COATINGS WITH PLANT EXTRACTS IN THE PRODUCTION OF SEMI-HARD CHEESES ACCORDING TO HACCP PRINCIPLES}, keyword = {edible coating, plant extracts, antioxidant properties, HACCP, risk analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font