Pregled bibliografske jedinice broj: 1176208
TRADICIONALNI SIREVI HRVATSKE- KARAKTERISTIKE I TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE
TRADICIONALNI SIREVI HRVATSKE- KARAKTERISTIKE I TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1176208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
TRADICIONALNI SIREVI HRVATSKE- KARAKTERISTIKE I
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE
(CROATIAN TRADITIONAL CHEESES- CHARACTERISTICS AND
PRODUCTION TECHNOLOGY)
Autori
Ivček, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2021
Stranica
25
Mentor
Barukčić, Irena
Ključne riječi
karakteristike, kemijski sastav, proizvodnja, tradicionalni hrvatski sirevi
(characteristics, chemical composition, Croatian traditional cheeses, production)
Sažetak
Sir je nutritivno vrlo vrijedan proizvod te je stoga vrlo cijenjen u mnogim zemljama svijeta. Danas u svijetu postoji mnogo poznatih i priznatih vrsta sireva. Posebna pažnja pridaje se tradicionalnim sirevima, koji osim svoje bogate nutritivne vrijednosti, nose u sebi i kulturu te obilježja neke zemlje ili zemljopisnog područja. Takve vrste sireva sve više prepoznaju potrošači koji, u novije vrijeme, više brinu o podrijetlu, autentičnosti i vrijednosti proizvoda koje kupuju. Republika Hrvatska bogata je reljefnom te klimatsko- vegetacijskom različitošću, što za posljedicu ima proizvodnju različitih tradicionalnih vrsta sireva u pojedinim regijama što kontinentalne, što primorske Hrvatske. U ovom radu opisane su karakteristike najvažnijih hrvatskih tradicionalnih sireva, kao i tehnologija njihove proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Barukčić Jurina
(mentor)