Pregled bibliografske jedinice broj: 1176204
Karakterizacija sastava i svojstava polutvrdog sira obogaćenog cvjetnom peludi
Karakterizacija sastava i svojstava polutvrdog sira obogaćenog cvjetnom peludi, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1176204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija sastava i svojstava polutvrdog sira
obogaćenog cvjetnom peludi
(CHARACTERIZATION OF COMPOSITION AND PROPERTIES OF
SEMI-HARD CHEESE ENRICHED WITH FLOWER POLLEN)
Autori
Vukelić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.06
Godina
2021
Stranica
31
Mentor
Barukčić, Irena
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet, cvjetna pelud, kemijski sastav, polutvrdi sir, polifenoli
(antioxidant capacity, bee pollen, chemical composition, semi-hard cheese, polyphenols)
Sažetak
U ovom radu određivana su fizikalna svojstva i kemijski sastav polutvrdog sira obogaćenog s cvjetnom peludi. Istraživanje je provedeno na tri uzorka sira nakon trideset dana zrenja. Pri tom su sirevima određivani kiselosti, udio mliječne masti, proteina i suhe tvari, indeks boje, mineralni profil i parametri teksture, koncentracija polifenola, antioksidacijski kapacitet te je provedena senzorska analiza. Prosječne vrijednosti udjela proteina (26, 09%), masti (29, 27%), ukupne suhe tvari (66, 31%) i kiselosti (pH=5, 39) u skladu su s vrijednostima za kategoriju polutvrdih sireva. Utvrđeno je kako su koncentracije nekih mineralnih tvari (natrij, kalcij i kalij) i ukupnih polifenola bile znatno veće u odnosu na polutvrde sireve bez dodataka. Na osnovi svih dobivenih rezultata može se zaključiti kako dodatak cvjetne peludi povoljno utječe na nutritivna svojstva sira, dok istovremeno karakteristična senzorska svojstva i parametri teksture ostaju nepromijenjeni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Barukčić Jurina
(mentor)