Pregled bibliografske jedinice broj: 1175440
LJUTA PAPRIKA „STARA PRIJATELJICA“ S NOVOM ULOGOM
LJUTA PAPRIKA „STARA PRIJATELJICA“ S NOVOM ULOGOM // 13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Osijek, 2021. str. 1-1 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1175440 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
LJUTA PAPRIKA „STARA PRIJATELJICA“ S NOVOM ULOGOM
(CHILI PEPPER “OLD FRIEND WITH A NEW ROLE”)
Autori
Roguljić, Hrvoje ; Smolić, Martina ; Kuna, Lucija ; Smolić, Robert ; Arambašić, Jerko ; Kizivat, Tomislav ; Ninčević, Vjera ; Vukadin, Sonja ; Omanovic Kolaric, Tea ; Bilić Ćurčić, Ines ; Včev, Aleksandar.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ljuta paprika, kapsaicin, kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest
(chili pepper, capsaicin, cardiovascular disease, diabetes mellitus)
Sažetak
: Stoljećima ljuta crvena paprika predstavlja jedan od glavnih začina u tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji. Osim kao začin tijekom pripremanja jela, crvena paprika pripada nezaobilaznim sastojcima u pripremi suhomesnatih proizvoda. Iako dugo prisutna u prehrani čovjeka, tek unazad desetak godina dobiva status namirnice s izrazito povoljnim učinkom na zdravlje čovjeka. Upravo ljuta paprika odnosno kapsaicin, alkaloid odgovoran za ljutinu biljke, prepoznat je kao glavni čimbenik odgovoran za ljekovita svojstva paprike. Naime, pokazano je da redovito konzumiranje ljute paprike smanjuje rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, a time smanjuje i ukupnu kardiovaskularnu smrtnost. Nadalje, poznat je povoljan učinak kapsaicina na značajne kardiovaskularne rizične faktore kao što su hipertenzija te metabolički sindrom. In vivo studije pokazale su povoljan učinak kapsaicina na metabolizam glukoze s posljedičnim smanjenjem inzulinske rezistencije. Također, na životinjskom modelu pokazano je da kapsaicin smanjuje koncentraciju triglicerida u plazmi te dovodi do smanjenja masnog tkiva što rezultira redukcijom tjelesne težine. Uzevši u obzir iznešene dokaze ljuta paprika definitivno zaslužuje centralno mjesto na svakoj polici sa začinima, ako ne zbog zdravstvenih blagodati onda bar zbog vitke linije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek,
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek
Profili:
Robert Smolić
(autor)
Vjera Mihaljević
(autor)
Ines Bilić-Ćurčić
(autor)
Hrvoje Roguljić
(autor)
Tomislav Kizivat
(autor)
Lucija Kuna Roguljić
(autor)
Tea Omanović Kolarić
(autor)
Aleksandar Včev
(autor)
Martina Smolić
(autor)